Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Amigdalită, faringită – remedii naturale – Sorin Nicola

Faringita (durerea de gât)

Este inflamația mucoasei faringiene cauzată cel mai des de acțiunea streptococilor și stafilococilor sau pneumococilor, dar poate să aibă și origine virală sau să însoțească alte boli respiratorii. Bolnavii au jenă la înghițit, senzație de înțepături, căldură, uscăciune. Mucozitățile vâscoase care se formează în gât îi obligă să facă eforturi pentru eliminarea lor, mai ales dimineața la sculare. Deseori, prezintă o tuse seacă, obositoare.

  • Amigdalita este o infecție a amigdalelor. Amigdalele sunt o parte a sistemului imunitar, funcționând ca noduli limfatici, răspândiți pe tot corpul pentru a ajuta organismul să se protejeze împotriva infecțiilor. Amigdalele sunt poziționate de o parte și de alta a gâtului, un loc excelent pentru a preveni intrarea germenilor prin gură. Un studiu efectuat la Universitatea Georgetown a demonstrat că limfocitele (globulele albe care luptă cu infecția) din amigdale au fost la fel de eficiente în lupta împotriva rubeolei ca și limfocitele care se găsesc în fluxul sanguin. Fiecare amigdală conține 200 de milioane de limfocite. Există păreri că aceste limfocite pot fi eficiente în lupta împotriva răcelilor, herpesului, gripei, poliomiolitei și a altor boli. Există dovezi că oamenii cărora li s-au extirpat amigdalele sunt confruntați cu un risc mai mare de a se îmbolnăvi de unele tipuri de cancer decât oamenii care au amigdalele intacte. (Dr Agatha Trash, Dr. Calvin Trash, Phylis Austin – Remedii naturale)
  • Amigdalita începe tipic (simptome) cu dureri de gât, febră, lipsa poftei de mâncare, frisoane, dureri de cap și dureri musculare. Glandele limfatice din zonă se pot umfla. Simptomele persistă timp de 24 până la 72 ore, apoi scad în densitate timp de 7 până la 10 zile. Amigdalele pot fi roșii și inflamate și, de asemenea, poate fi prezent puroiul.
  • Streptococii ce se pot localiza în criptele amigdaliene sunt foarte periculoși și trebuie cât de repede lichidați din zonă, pentru că antrenează complicații grave (reumatismul cardio-articular). Acest lucru este posibil fortificând sistemul ””unitar și eliminând alimentele ce creează un mediu propice în organism pentru germeni, paraziți și microbi. Să nu uităm că o alimentație defectuoasă și alte obiceiuri eronate de stil de viață reprezintă cauza profundă a îmbolnăvirii.
  • Timp îndelungat medicii au recomandat amigdalotomia (extirparea amigdalelor) în cazul copiilor care sufereau de răceală și dureri de gât frecvente. Astăzi se recunoaște faptul că amigdalotomia nu duce la o scădere o incidenței acestor boli. De obicei, o dată cu trecerea vârstei și maturizare, durerile de gât sunt mai rare.
  • Sensibilitatea la infecții (inclusiv amigdalita) ține în mod firesc de o lipsă de activare a sistemului imunitar. Nenumărate studii arată că în condiții „de seră”, adică trăind în spatii închise și cu temperatură constantă, lipsiți de stimularea contactului nemijlocit cu natura și de cea produsă de efortul fizic, producția de celule cu rol imunitar din organism scade dramatic.
  • În plus, s-a constatat că în condiții de sedentarism celulele imunocompetente pur și simplu se lenevesc, devenind mult mai puțin active, chiar dacă sunt în număr suficient. Rezultatul este că organismul nu reușește să se mai apere de microbi chiar banali, îmbolnăvindu-se tot mai des.
  • Amigdalita recurentă poate fi cauzată de reacția alergică a organismului la laptele de vacă. Pe deasupra, laptele este m mare producător de mucus care încarcă organismul și mai ales cavitățile și sinusurile. Multe persoane care răceau des făceau complicații ale căilor respiratorii și pulmonare, au scăpat în mare măsură de aceste neplăceri eliminând  produsele lactate din alimentație. Răcelile, gripa, oreionul, ca și orice inflamație limfatică sau respiratorie pot fi atribuite congestionărilor provocate de consumul de produse lactate. Produsele lactate stimulează producerea excesivă de mucozități și duc la constipație, umflarea ganglionilor limfatici, amigdalită și diverse tumori.
  • O dietă nesănătoasă – bogată în glucide rafinate provenite din prăjituri, dulciuri și zahăr de masă și săracă în micronutrienții importanți pentru apărarea organismului – crește riscul de amigdalită și alte infecții. Zahărul are un efect imunosupresor. Înlocuiți zahărul cu mierea de albine și fructe.
  • Consumul de alimente reci (înghețata sau alimente de la frigider) și de băuturi reci este foarte dăunător și pentru amigdale, dar și pentru mucoasa faringo-esofagiană și a stomacului, favorizând inflamarea acestora și îmbolnăvirea.
  • Evitați să aveți corpul rece (datorită frigului), pentru că această stare facilitează îmbolnăvirea și răcelile. Îmbrăcați-vă corespunzător extremitățile, pentru a le avea calde totdeauna. Când pentru un timp îndelungat simțiți picioarele și mâinile reci, aproape sigur că veți răci și veți fi susceptibili și față de alte boli.
  • Deficiența de vitamina C crește susceptibilitatea la infecții. Majoritatea oamenilor consumă puține fructe, legume și verdețuri crude.
  • Oboseala, stresul, fumatul și consumul de alcool pot scădea rezistența organismului la infecții.
  • Pacientul trebuie să evite fumătorii. Extirparea amigdalelor a înregistrat procente foarte mari în rândurile copiilor ai căror părinți fumau (fumatul pasiv). O dată cu numărul de țigări fumate, crește și rata amigdalotomiei.

 

 

 

 

Recomandări de tratament:

 

Cea mai eficientă abordare a faringo-amigdalitei este bazată pe o cură de dezintoxicare a organismului, apoi fortificarea sistemului imunitar, la care se vor adăuga și aplicații locale (gargarisme, cataplasme etc.) pentru combaterea agenților patogeni și cu rol în refacerea mucoasei inflamate. în faza acută, se recomandă clismă în fiecare dimineață cu 1 infuzie călduță de mușețel. Va ajuta la dezintoxicarea organismului și va stimula imunitatea, Încercați să consumați vreme de 30 de zile doar crudități, folosind și sucurile pentru sporirea efectului. În funcție de și posibilități, căutați să consumați unele din următoarele sucuri de fructe, legume și verdețuri (sunt cele mai eficiente):

 

  • Morcov -1-2 pahare/zi. Este bogat în beta-caroten, substanță care mărește numărul de limfocite T

celule „ajutătoare” din sistemul imunitar și ajută la regenerarea mucoasei gâtului.

 

  • Varză -1 pahar/zi (în care se pune o linguriță de miere). Se agită bine până la dizolvare. Se fac mai multe gargare, apoi lichidul se înghite. Varza are o acțiune emolientă puternică, antiseptică și antiinflamatoare. Puteți folosi și napii sau guliile, cu efecte asemănătoare.

 

  • Urzică -l-2 pahare/zi. Extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator rentru sânge. Acest preparat anihilează radicalii liberi, remineralizează și vitaminizează organismul, are puternice erecte depurative, stimulează procesele de hematopoieză și are efecte antiinflamatoare și antitumorale. Orz verde (poate fi folosită și pudra) -l-2 pahare/zi (se poate folosi și pudra de orz verde). Are un efect antiiflamator puternic și este un tonic general pentru organism.

 

  • Sucul de la 2-3 lămâi/zi (cu miere). Lămâia este un activator al globulelor albe, un tonic al sistemului nervos, un bun cărățitor al sângelui. Lămâia este bogată în vitamina C (agent antioxidant și stimulent al imunității). Å¢ineți-o nai mult în gură, apoi înghițiți-o încet.

 

  • Suc sau decoct de gutuie. Faceți gargară, apoi înghițiți ușor, făcând ca zona faringiană să stea cât mai mult în contact cu acest preparat. Semințele de gutui au un puternic efect emolient conferit de niște mucilagii.

 

  • Măceșele conțin o bogăție de vitamine C, A, B,, B2, PP, K. Mulți herbaliști consideră că măceșele, cel puțin cele proaspete, în ce privește cantitatea de vitamina C sunt net superioare portocalei (de 8 ori mai mult, după unele surse). 100 grame de măceșe furnizează de 7 ori necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Consumați 1 pahar de nectar de Măceșe, preparat după următoarea rețetă: se folosesc măceșe bine coapte, puțin moi, culese toamna foarte târziu sau chiar după ce dă frigul. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depășească puțin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reținuți perișorii. Se adaugă miere după gust. Băutura se păstrează la rece și întuneric, în sticle astupate ermetic. Măceșele le puteți adăuga și în lunile de iarnă, chiar și în martie, fiind moi.

 

 

Alte recomandări dietetice:

 

  • Consumați alimente bogate în vitamina C, care protejează împotriva infecțiilor: măceșe, portocale, lămâi,

pătrunjel, kiwi etc.

  • Consumați alimente bogate în vitamina A pentru a regenera mucoasa gâtului: morcov, cătina, broccoli, ardei roșu, spanac, dovlecel, napi etc.
  • Consumați alimente bogate în vitaminele D și E pentru a menține sănătos sistemul imunitar: germeni de grâu, migdale, nuci, broccoli, avocado, cereale integrale, ulei de măsline, ulei de semințe de in.
  • Ceapa și usturoiul sunt o adevărată colecție de substanțe antimicrobiene, care stimulează acțiunea sistemului imunitar.
    • Preparat imuno-stimulent: Se pun 200 g polen de albine într-un borcan de 800 ml. Apoi, turnați peste polen conținutul unei sticlute de tinctură de Echinacea și sucul de la două lămâi, bine filtrat. Se acoperă recipientul cu un capac pentru două ore, apoi, cu o lingură, se sfarâmă foarte bine fiecare granulă de polen. După ce ați sfărâmat granulele, umpleți borcanul cu miere polifloră. Se mai pot pune în borcan și 4 g de lăptișor de matcă. înainte de fiecare întrebuințare se va amesteca foarte bine conținutul borcanului. Mod de administrare: se va lua câte 1 linguriță din acest preparat până la terminare, de trei ori pe zi, după mesele principale. Este un preparat foarte eficient pentru întărirea imunității organismului. („Formula AS”).

 

  • Mierea propolizată – este un remediu antiinfecțios excepțional pentru căile respiratorii având și efecte imunostimulatoare foarte puternice. Se obține punând în 8 linguri de miere 4 lingurițe de tinctură de propolis (se găsește în magazinele naturiste și apicole), după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni.

 

 

Fitoterapie:


 

  • Gargară cu macerat de Nalbă – se folosesc vârfurile florale (cu tot cu frunze) culese     proaspăt sau rădăcina tocată mărunt. Principiile active folosite din această plantă sunt niște

mucilagii care au o acțiune emolientă foarte puternică. De aceea, planta poate fi folosită doar proaspătă, nu uscată. 8 linguri de plantă mărunțită se pun în 1/2 litru apă de izvor și se lasă la macerat într-un vas de sticlă (borcan) vreme de 6-8 ore (sau de seara până dimineața). Se filtrează și se păstrează la rece. Se face gargară adâncă pe parcursul zilei cu cele 2 căni de macerat, păstrându-se lichidul cât mai mult în cavitatea bucală în contact cu regiunea inflamată. Se face o cură de 3 săptămâni. Dă rezultate excepționale, având acțiune și asupra streptococului hemolitic.

 

  • Tinctură de Arnică + Tinctură de Echinacea + tinctură de muguri de Plop – se combină într-un vas toate aceste tincturi (câte 1 sticluță din fiecare), se amestecă bine, iar apoi tinctură finală rezultată se pune din nou în sticluțe. Se administrează intern câte 1 linguriță de tinctură finală, de 4 ori pe zi, luată în puțină apă sau ceai. Are un efect puternic de stimulare a acțiunii sistemului imunitar și combate drastic diverse tipuri de infecții. Se va face o cură de 30 de zile. După o pauză de 14 zile se mai poate face o cură.

 

  • Gargară cu tinctură de Tuia și tinctură de Echinacea. Se combină în cantități egale cele două tincturi, obținându- se o tinctură finală. Se amestecă două linguri de tinctură combinată cu puțină apă într-un pahar și se face gargară adâncă. Această procedură are un efect antimicrobian și stimulent imunitar rapid, fiind recomandată în amigdalită purulentă și cangrenoasă, faringită, traheite etc.

 

  • Echinacea este supranumită „planta imunității”, pentru că stimulează acțiunea sistemului imunitar. O cură de o lună cu Echinacea sub formă de pulbere ajută la eliminarea gradată a infecțiilor persistente și mărește rezistenta la bolile infecțioase. Se ia o linguriță de pulbere de echinacea (obținută prin măcinarea plantei cu râșnița electrică de cafea) de trei ori pe zi. în cazul în care nu puteți folosi pulberea, folosiți tinctură de Echinacea (o linguriță de tinctură de trei ori pe zi) sau capsulele.

 

  • Se face din oră în oră gargară cu o soluție de oțet concentrată: 4 linguri de oțet de miere (cumpărat de la magazinele apicole) la o cană (250 ml) de apă. După ce durerile de gât se atenuează, gargara se face mai rar: din 3 în 3 ore. Este un tratament deosebit de eficient pentru fazele incipiente ale răcelilor, dar a dat rezultate bune și în combaterea streptococului hemolitic.

 

  • Gargară cu două lingurițe de tinctură de rășină dizolvată în puțină apă. Această procedură are un efect antimicrobian și stimulent imunitar rapid, fiind recomandată în faringite, traheite, faringo-amigdalite etc.

 

  • Preparatul de aloe, miere și propolis

Miere de albine -l000 g

Propolis (dat pe râzătoare de plastic sau de sticlă) – 20 g

Aloe (frunze, date prin râzătoare de plastic sau de sticlă) – 750 g (este bine ca planta de aloe să fie de 3-5 ani. înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile).

Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă și se țin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineața și la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriță dimineața și la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura’se poate repeta, după o pauză de 7 zile. Aloea conține substanțe care stimulează formarea de fagocite și anticorpi, care să lupte împotriva agenților patogeni. Mai multe studii au arătat că gelul acestei plante acționează asupra mai multor tipuri de streptococi, Candida albicans, herpes simplex și alții. Mai mult, aloea are și un efect emolient.

 

  • Gargară cu apă argiloasă, în caz de amigdalită purulentă. Se pun 2 linguri de argilă la un pahar de apă, se amestecă bine și cu acest preparat se face gargară atunci când în zona amigdalelor s-a colectat puroi. Argila are o proprietate remarcabilă de a atrage materiile morbide și a le elimina. Veți vedea că imediat veți expectora „ceva” tare urât. După gargară vă puteți clăti gura cu ceai de mușețel sau salvie.

 

Inhalații.

  • Cumpărați de la Plafar următoarele uleiuri esențiale: ulei de lavandă, ulei de salvie, ulei de mușețel, ulei de eucalipt, ulei de mentă. Fierbeți un litru de apă și când începe să dea în clocot puneți câte trei picături din fiecare ulei, deci în total 15 picături. Apoi faceți inhalații timp de 2-4 minute, timp de șase zile. Inhalațiile sunt eficiente în fluidificarea secrețiilor și în eliminarea lor, cât și în combaterea agenților patogeni.

Se sug zilnic 3 tablete de Proposept (comprimate pe bază de propolis, pe care le puteți procura de la magazine apicole sau naturiste).

 

Aplicații pentru calmarea durerilor de gât, cât și pentru combaterea agenților patogeni:

  • Gargară cu apă fierbinte timp de 10 minute, de mai multe ori pe zi. Pentru o eficacitate mai mare puteți folosi o infuzie din Turița mare și Salvie (2 linguri la cană) și băi fierbinți la picioare. Baia fierbinte stimulează producerea de celule albe și decongestionează zona gâtului.

 

  • Comprese încălzitoare în jurul gâtului. Stoarceți o bucată de material de bumbac înmuiată în apă rece, așezați-l în jurul gâtului și acoperiți bine locul cu o fâșie de material uscat din lână sau cu o bucată de plastic. Se poate lăsa toată noaptea sau până se usucă; se termină prin frecționarea regiunii cu apă rece sau cu alcool medicinal.

Extractul în apă de ardei iute are efecte antiinfecțioase extrem de puternice și poate opri răcelile în faza incipientă și combătând durerile de gât. Iată cum se prepară: un vârf de cuțit de semințe de ardei iute se pune într-un sfert de cană (50 ml) de apă clocotită, se lasă vreme de 20 de minute, apoi se amestecă cu miere. Se consumă cu înghițituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Efectele sunt rapide. Puteți folosi și tinctură de ardei iute (cel mai bun este ardeiul cayenne). Se diluează 1 lingură de tinctură în 50 m apă, cu care se face gargară. Este stimulată acțiunea sistemului imunitar în regiunea gâtului.

 

  • Cataplasme cu lut și ceapă răzuită pe regiunea anterioară a gâtului timp de 2 ore pe zi. Alte variante de cataplasme ce au efecte bune: cartofi răzuiți, rădăcină proaspătă de Tătăneasă răzuită sau frunze de varză zdrobite.

 

  • Compresa cu oțet de mere calmează durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfășurați-l în jurul gatului. Puneți deasupra un fular de lână și stați așa 30 de minute.

 

8 comments to Amigdalită, faringită – remedii naturale – Sorin Nicola

  • Sunteti extraordinari!
    VA MULTUMESC.

  • Alexandru

    Gasesc acest articol foarte interesant, initiativa dumneavoastra este laudabila. Imi pare rau ca am intrat in panica putin datorita durerii cauzate de un streptococ si am inceput un tratament cu antibiotice. Intrebarea pe care as dori sa v-o adresez este: – pot intrerupe tratamentul cu antibiotice daca continuu cu un tratament naturist?

    • Daciana

      Tine minte: daca ai inceput tratamentul cu antibioticele , trebuie sa le iei minim 5 zile, altfel microbul revine si capata rezistenta la antibiotic.
      Poti bea ceai de Imunitate de la Fares si in timpul si oricand dupa tratament.

  • gabi

    Ati scris mai sus “Mierea propolizată – […] Se obține punând în 8 linguri de miere 4 lingurițe de tinctură de propolis […]. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni.”
    Asta insemana ca in 2 zile s-a terminat amestecul…

  • Am aproximativ 3 ani de cand va urmaresc si de fiecare data apreciez tot mai mult retetele dvs naturale prin care oamenii sunt vindecati.
    Un adevarat doctor !
    Felicitari.

  • Mi-am amintit citind articolul ce folosea mama cand ma durea in gat.
    Facea o fiertura de afine, lasata sa fiarba pana scadea cam la jumatate, apoi cu acea fiertura ne punea sa facem gargara.

    Era si eficienta, dar parca acum ne e mai usor sa mergem la farmacie sa luam niste chimicale. Uitam incet de unde am pornit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>