Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Cancerul și alimentația (Studiul China Dr.Campbell)

 

Doctorul american COLIN CAMPBELL, considerat un gigant al nutritiei, a scris, dupa cercetari intinse pe zeci de ani, o carte fundamentală, despre legatura dintre cancer si alimentatie.

“Studiul China” este considerata punctul de cotitura al medicinei viitorului.

Desi foarte putin cunoscuta de publicul larg, cartea “Studiul China” este apreciata drept cea mai completa cercetare medicala intreprinsa pana acum in lume, ce demonstreaza legatura directa intre cancer si alimentatie. Studiul reuneste zeci de cercetari desfasurate, timp de mai bine de 27 de ani, sub patronajul Institutului National pentru Sanatate din SUA si al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, care l-au finantat. Au fost antrenate universitati si laboratoare de prestigiu si o armata de savanti din intreaga lume, rezultand sute de comunicari stiintifice publicate in literatura de specialitate.

Copiii malnutriti din Filipine

La inceputul carierei sale stiintifice, cu mai mult de 40 de ani in urma, profesorului Colin Campbell nici nu-i trecea prin cap ca alimentatia este atat de strans legata de sanatate. “Mancam si eu, ca toata lumea, ceea ce mi se spunea ca e mancare buna. Micul dejun era alcatuit din oua, slanina, carnati, cartofi prajiti, șuncă, alaturi de doua cani zdravene de lapte de vaca. Noi toti mancam ceea ce e gustos, ceea ce este convenabil sau ceea ce ne-au invatat parintii sa ne placa… Limitele culturale ne definesc preferintele si obiceiurile alimentare”.
Fiind unul din savantii care au contribuit la descoperirea dioxinei (o substanta foarte toxica, utilizata la productia de erbicide), in 1967 a fost cooptat in Filipine, in echipa profesorului Charlie Engel, pentru a investiga cauzele incidentei neobisnuit de mari a cancerului de ficat la copiii filipinezi. Proiectul finantat de Agentia de Dezvoltare a Statelor Unite urmarea sa amelioreze alimentatia copiilor malnutriti din randul saracilor. Initial, s-a crezut ca vietile atator copii erau curmate de o deficienta in proteine. La acea vreme, guvernele occidentale isi uneau eforturile pentru a ameliora “lipsa de proteine” din tarile in curs de dezvoltare. Ulterior, s-a descoperit ca untul de arahide folosit in alimentatia copiilor era contaminat cu aflatoxina, cel mai puternic carcinogen chimic cunoscut la acea data (asa cum sunt si nitritii din industria carnii, sau indulcitorii artificiali – zaharina) si problema parea rezolvata. Dupa 10 ani de observatii atente, s-a adus la lumina o realitate medicala stupefianta, nu doar aflatoxina era cauzatoare de moarte, ci numarul mare de proteine care le erau date copiilor suplimentar. “Copiii care primeau suplimentar in dieta cele mai multe proteine (de origine animala) erau cei la care rata cancerului de ficat era mai mare”.

27 de ani de… studii pe animale

Descoperirea parea foarte ciudata, dar un experiment independent, facut in India, pe animale de laborator, a clarificat pe deplin contradictia.

Unui grup de sobolani i s-a administrat aflatoxina (producatoare de cancer) si au fost hraniti cu o dieta ce continea 20% proteina animala (un procent apropiat de cel pe care majoritatea oamenilor il consuma in vest). Unui alt grup de sobolani i s-a administrat aceeasi cantitate de aflatoxina, dar au fost hraniti cu o dieta compusa doar din 5% proteine. Incredibil, sobolanii din primul grup au facut toti cancer de ficat, iar ceilalti, care au consumat putine proteine, nu au facut deloc cancer, desi au primit aceeasi cantitate de carcinogen. Cum nimic nu pare a fi intamplator, exact in acea perioada, mama sotiei dr. Campbell a murit de cancer de colon, la varsta tanara de 51 de ani. Cazul ei l-a determinat pe savantul american sa ia hotararea decisiva a carierei sale: “Voi intreprinde tot ce va fi necesar pentru a intelege mai bine aceasta boala ingrozitoare… cancerul”. Si s-a tinut de cuvant.
Intr-un nou experiment pe doua colonii de soareci transgenici (infectati cu virusul hepatitei B, HBV, care determina aparitia cancerului la ficat) s-au obtinut exact aceleasi rezultate. Dar dupa ce au facut cancer, animalele din prima colonie, hranite cu proteine animale, au fost trecute, si ele, la o dieta cu mai putine proteine – 5%, si acestea de origine vegetala. Rezultatul a fost uimitor: o incetinire a cresterii focarelor tumorale la doar 35%, comparativ cu animalele care primeau in continuare aport ridicat de proteine (animale).
In acel moment, pentru prima data, oamenii de stiinta au ajuns in faza cand stiau ca pot tine sub control cancerul prin… alimentatie. Dar oare acest fenomen miraculos era valabil si pentru oameni? Pentru a obtine un raspuns era nevoie de dovezi directe, de cercetari facute pe oameni.

Harta cancerului in China

Zhou EnLai, primul ministru al Republicii Populare Chineze, a fost spitalizat in 1974, pentru un cancer al vezicii urinare, o boala cumplita, care i-a produs multa suferinta. Inainte de a muri, premierul Chinei a ordonat sa se faca un studiu national despre cancer, boala care inca nu era bine inteleasa. Au fost investigat
e cele mai comune 12 tipuri de cancer, la peste 880 milioane de oameni, din peste 24.000 de districte din China. La acest studiu urias au muncit 650.000 de lucratori sanitari, iar ceea ce a rezultat a fost un grandios atlas color, ce arata diferentiat zonele in care cancerul era frecvent intalnit, de zonele unde era aproape inexistent. In anii ’80, cand “atlasul” respectiv a fost descoperit intamplator de cercetatorii americani, acestia si-au dat seama ca au in fata cea mai ampla cercetare biomedicala intreprinsa vreodata in lume, o veritabila comoara medicala a umanitatii. Ceea ce i-a surprins, inca de la inceput, pe savanti au fost variatiile geografice foarte mari ale ratei cancerului. Adica, in unele regiuni, incidenta cancerului de ficat, de exemplu, era de 7 cazuri (la 100 de mii de persoane), iar in altele de 248 (la 100 de mii de persoane); la esofag la fel: 1-2 cazuri intr-o regiune si 435 cazuri in alta. De ce erau diferente atat de mari intre districtele rurale din China? Oare conditiile de mediu si modul de viata pot influenta atat de mult aparitia cancerului?

Cand stiinta, politica si finantele coopereaza

Cancerul si alimentatia – “Studiul China”

Autorii cartii: Dr. T. Colin Campbell si fiul sau, Thomas M. Campbell

Devenise interesant de stiut ce se petrecea in casele oamenilor din China rurala, ce mananca, cum traiesc, ce este in sangele si urina lor. La inceputul anilor ’80, in epoca lui Deng Xiaoping, de maxima deschidere a Chinei catre Occident, lucrul acesta a devenit posibil. O actiune comuna a Universitatii Cornell (SUA), Universitatii Oxford (Anglia) si a Academiei Chineze de Medicina Preventiva a reunit o echipa de savanti de talie mondiala care a realizat cel mai cuprinzator instantaneu de viata din cate s-au facut vreodata cu subiecti umani. Pornind de la Harta chinezeasca a Cancerului, 24 de laboratoare mobile au plecat pentru inregistrari in diverse districte ale Chinei. S-au luat analize de sange si urina de la adulti, probe de hrana si mostre de alimente din piete. Concluziile la care s-a ajuns au zguduit din temelii cercetarea medicala din domeniul nutritiei. In zonele in care cancerul era cel mai putin intalnit, se consumau foarte putine alimente de origine animala (mai mult fibre, cereale si proteine vegetale) in comparatie cu zonele unde incidenta cancerului era ridicata si unde consumul de grasimi era, si el, debordant. Concluzia a fost clara: dezvoltarea tumorilor canceroase este milimetric legata de cantitatea de alimente de origine animala pe care le consumam.

Boli ale bogatiei si boli ale saraciei

Si mai exista o corelatie importanta: de la sfarsitul secolului al XIX-lea, din zorii revolutiei industriale, omenirea a inceput sa consume mai multa carne si produse lactate (35-40% din aportul caloric). Limita de 30% grasimi a devenit cota de nivel, in recomandarile internationale, iar majoritatea oamenilor din Occident mor din cauza ei. Din nefericire, fenomenul se repeta identic si in tarile in curs de dezvoltare.
Prin urmare, cancerul ar putea fi controlat prin reducerea aportului de proteine animale (carne, lapte, oua, grasimi), care il fac sa avanseze, si crescand aportul de alimente anti-promotoare ale cancerului (legume si fructe). “Institutul American pentru Studierea Cancerului promoveaza o dieta predominant vegetariana, pentru vindecarea si reducerea riscului de cancer, datorita activitatii extraordinare pe care dr. Campbell a inceput-o cu 25 de ani in urma”, declara Marilyn Gentry, presedintele acestui institut.
Rezultatele “Studiului China”, impreuna cu muntele de dovezi din cercetare “l-au trezit” chiar pe dr. Campbell, determinandu-l sa-si schimbe stilul de viata. “Cu 15 ani in urma am incetat sa mai mananc carne si aproape orice fel de aliment de origine animala, inclusiv (cu rare ocazii), produse lactate. Colesterolul meu a scazut si, chiar daca am imbatranit, sunt foarte bine fizic si am cu 20 kg mai putin ca la 30 de ani. De la un baietandru care bea 2 l de lapte pe zi, iar apoi un tanar intelectual care isi batea joc de vegetarieni, am facut o cotitura decisiva in viata mea. Azi mananc doar legume si fructe.”

P. S. Multi dintre dvs. se vor intreba, pe buna dreptate: cum de nu am aflat pana acum despre aceste cercetari fundamentale legate de cancer si alimentatie? De ce aceste noutati nu au fost prezentate la televizor? Si de ce nu sunt incluse aceste cercetari in recomandarile care se fac bolnavilor in spital? Raspunsuri la aceste intrebari, precum si ghidul unei alimentatii corecte, elaborat de dr. Campbell, in numerele viitoare ale revistei.
“Studiul China” a fost tradusa si publicata in Romania de Casa de Editura “Advent” din Ramnicu-Valcea.

Articol de aici http://www.doctor-boerescu.com/articole/medicina-alternativa/cancerul-si-alimentatia-studiul-china.html

7 comments to Cancerul și alimentația (Studiul China Dr.Campbell)

  • Valentin Mayer

    Exagerări, ca tot ce se “studiază” pe tema asta.
    Mama mea, sumând experienta ce s’a creiat dela Eva până azi din mamă în mamă, spunea să mânânci de toate în cantităti moderate si echilibrat combinate. A trăit 100. Fratele meu care se orienta cu mare strictete după vegetarieni si altii (apa prin osmoză …. ) a ajuns cu greu până la 78, slăbind la 45 de kg pt. 1,8m ! N’a avut cancer. Să chinui lumea pentrucă 400 din 100000 au murit de cancer la ficat ? Au fumat ? Băut prea mult ? multe medicamente ?
    Exagerări sunt : să n-ai familie si să mânânci din ce produce industria în loc de “gătite”.
    Să uzezi de sisteme McDonald, de inovatii alimentare (Snacks), de rosii de seră si produse Monsanto, să nu respecti orariile meselor………
    Studiile, recomandările servesc interesele unor “întreprinzători”, sunt o plagă !

  • teo chiudean

    Ce vi se pare ca vrea sa vanda Campbell dupa 30 de ani si caror interese credeti ca este “servit/aservit”?!? Insa daca veti avea o minima rabdare+bunavointa in a rasfoi “studiul”, veti putea “suma” numarul proceselor prin care a fost “tarat” in toti acesti anisori.
    Sedentarismul este muuuuult mai devastator decat fumatul in “economia” sanatatii noastre, rezulta cumva de aici ca este liber la dohanit daca suntem cosasi!?!

  • Marin

    Studiul China este o carte exceptionala,recomand cu caldura.

  • Nu stiu cati o sa citim aceasta carte, dar io va spun un lucru : Ceea ce mancati sa fie natural ! Sunt sigur ca o sa traiti mai sanatosi si mai mult, daca o sa cititi despre ceea ce mancati. Fiti voi doctorii vostrii, tratati-va singuri prevenind majoritatea bolilor !
    Am diabet si il mentin in cotele normale (fara zahar) si mananc miere de albine !
    Am ulcer si il tin cicatrizat la locul lui doar cu miere de albine+tinctura de propolis + palinca.
    Am avut dureri mici de cap, la care doctorii nu au gasit solutii. Tratamentul a fost unul simplu : Cafea+miere+lamaie !

    Nu trebuie sa ma credeti, nu sunt dr vostru , dar poate vreti sa incercati !

  • Nu gasesc un buton pt G+ si Facebook sa dau share !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>