Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Lactatele..controversate

Lactatele…Mie mi-au plăcut și le-am consumat ani de zile… Dar, între timp…am văzut chiar pe pielea mea anumite lucruri (o să citiți la un moment dat despre problema mea cu alergiile)

Nu vreau să supăr pe nimeni în cele ce voi scrie mai jos…
Am vrut doar să atrag atenția.. să ofer o altă perspectivă…

O să încep prin a vă prezenta părerea Dr.Mărginean (într-o conferință video) despre calciu, osteoporoză, lactate, histamină, alergii.. aici . Iată un fragment important mai jos..

Alergii, rinită, astm, laringită, mâncărimi pe piele, eczeme?  Multe sunt de cauză alergică și multe au un numitor comun care se numește HISTAMINA !

iată cazul unui copil de 2 ani cu alergie http://forum.romedic.ro/prod/tratament_cu_SINGULAIRE_025545.html

Cum rezolvă medicina clasică ? Prin anti-histaminice…și prin corticosteroizi ! toate medicamentele pe bază de corticosteroizi sunt simptomatice (adică nu acționează asupra cauzelor ci doar asupra simptomelor si deci problema va apare mereu.

Dr.Mărginean are astm bronșic. Înainte, când nu știa de histamina din lactate, avea crize și 2 /zi. De când a sistat consumul de lactate, crizele s-au rărit f.mult…adică mai face 3-4 /semestru !  Eu am rinită alergică (sau aveam :-)). Când venea primăvara, făceam crize insuportabile de la polenizare, praf… cu strănut, rinoree (adică curgea nasul), ochi înlăcrimați, etc…Ghiciți ce s-a intamplat când nu am mai consumat nici un produs lactat (lapte, brânză, cașcaval, etc..)? Acum e primavară și nu am mai făcut nici o criză !


Acneea și lactateleAcnee juvenilă? Consumul de lactate se mai asociază cu acneea juvenilă

Doar 2 exemple:
exemplu 1
exemplu 2

Lactatele sunt asociate cu diverse boli grave (cele cu mecanism auto-imun)

Un studiu raportat in prestigiosul jurnal medical Britanic, Lancet, sugereaza ca scleroza multiplă poate avea legatura cu acest consum al produselor lactate. Scleroza multipla esta o boala neurologica care distruge mielina ce izoleaza celulele nervoase din creier, nervul optic si cordul spinal. Boala pare sa conduca la un sistem imunitar anormal care cauzeaza inflamarea si distrugerea tesutului de mielina.

Cancerul de sân, de prostată și ovarian este asociat cu consumul de lapte de vaca, cu cat se consuma mai mult cu atat riscul acestor cancere este mai mare. Cei care beau unul sau doua pahare de lapte pe zi cresc riscul acestor cancere cu 20 %. Cand consumul de lapte depaseste 2 pahare pe zi, riscul cancerului de prostata creste cu 400 %.

Aduc sau nu calciu?

Laptele este asociat in mod traditional cu aportul mare de calciu. Aceasta opinie a fost indusa constant, timp de zeci de ani, de Consiliul American pentru Produse Lactate, organizatie motivata de o agenda economica. Pentru o mai mare credibilitate, produsele lactate au fost imbogatite cu vitamina D, factor indispensabil pentru buna asimilare a calciului.
In privinta aportului mare de calciu pentru oase, lucrurile nu stau chiar asa. Conferinta nationala a institutiilor sanitare din SUA (1994) a concluzionat ca echilibrul calciului si gradul de densitate a oaselor depinde nu atat de aportul de calciu, cat de raportul dintre aport si pierdere.

Lactatele nu ne dau calciu ci ne scot calciu.

Pentru a se absorbi calciul (adică pentru a trece în sânge și a-și exercita funcțiile) calciul (prescurtat Ca) trebuie să fie de 2 ori mai mult într-un aliment decât fosforul. (prescurtat P) sau cel mai puțin de 1.7 ori. Adică Raport Ca/P trebuie să fie > 1.7 !   În laptele de vacă acest raport este de 1 (adică calciu și fosfor în cantități egale) ceea ce face ca acel calciu să nu se absoarbă. În brânză e un raport de 1.3 dar tot insuficient pentru absorbția calciului.

Mai multe informații despre factorii care contribuie la absorbția calciului, sursele de încredere de calciu, fixatorii de calciu, urmăriți prezentarea Dr.Mărginean Călin despre Calciu și lactate.

Așa se explică de ce marii consumatori de lactate (precum americanii) au o incidență crescută a osteoporozei..

Iată un os osteoporotic (observați că e aproape “mâncat de tot”)

Un alt lucru care contrariază este că țările mari consumatoare de lapte au si cea mai ridicată incidență de osteoporoză. Explicația a fost deja expusă: produsele lactate conțin și multe proteine, iar procesarea proteinelor “fură” calciul din oase. În loc sa fie soluția osteoporozei, laptele pare sa fie o parte a problemei.

În SUA se consumă cel mai mult lactate de pe glob… Și osteoporoza e frecventă… În țările nordice europene, la fel..În Africa de Sud și alte asemenea țări, în care se consumă foarte puține lactate, incidența osteoporozei, e foarte scăzută.

Absorbția calciului depinde mult și de cât de solicitate sunt oasele, de cât de mult sunt puse la treabă. (vezi prezentarea despre efectele extraordinare ale Exercițiului fizic – aici) .  Un articol din revista SCIENCE (1986) aduce dovezi ca lipsa totală de activitate fizică timp de două- trei săptămâni duce la pierderea a 50% din calciu, indiferent de aportul de calciu.

Diabetul de tip I (juvenil)

In alta ordine de idei, administrarea laptelui de vaca la copii de până la 1 an poate cauza diabetul de tip 1. Fenomenul se datorează faptului că laptele conține 18 aminoacizi pe care organismul copilului nu-i recunoaște și ca atare produce anticorpi împotriva acestora. Acești aminoacizi se aseamană cu pancreasul, iar anticorpii, în acțiunea lor, atacă nediferențiat și pancreasul. În SUA, la ora actuală se interzice utilizarea laptelui de vacă pentru sugari. În plus cazeina – proteina cea mai alergizantă – precum și alte toxine din lapte provoacă alergii pentru 10% din copii.

atentie !

Consumul de lactate și de către mama însărcinată poate duce la risc crescut de Diabet de tip 1 la copil !

Vezi pe google search: milk diabetes !
site-ul Time Magazine (în engleză)
site-ul Time Magazine (tradus de robot google în limba română)

“Omul – singura specie care mai consumă lapte după ce a fost înțărcat, singura specie care consumă laptele altei specii (spre exemplu, laptele de vacă a fost destinat cui? Puiului de om? Nu. Puiului de vacă, vițelușul. Ca sa ce? Ca sa crească? Știți câte kg. are un vițel de 6 luni? Vă spun eu… sunt 3 cifre… Laptele de vacă are hormoni de creștere, care la om, poate duce la alte creșteri… adică tumorale.” (vezi prezentarea video a Dr.Mărginean de aici)

Cazeina din lapte e cea mai cancerigenă proteină animală.

(Dr.Colin Campbell- Studiul China, considerat de mulți ca cel mai mare studiu de nutriție)
Despre studiu China al dr.Campbel

vezi un articol interesant aici  http://ligiapop.com/2009/04/13/de-ce-ar-trebui-sa-evitam-lactatele-si-proteinele-animale/

8 comments to Lactatele..controversate

 • lucia

  ieri am dat de un articol pe net in care se adula bautul laptelui pana la 700 ml pe zi ca fiind sanatate curata!…

 • diana

  nu ma pricep ff bine la lactate, dar stiu ca la orele de restaurare foloseam cazeina ca si consolidant, pe post de lipici ca sa zic pe romaneste, adica atunci cand aveam de asezat pe sasiu un fragment de fresca, mai intai ii aplicap pe spate o panza de sac care se lipea cu ajutorul cazeinei si mai exact cumparam branza dulce de vaci o amestecam cu var pasta stins,(1/1),de la magazin, o mestecam pana lasa apa, de fapt era cazeina din lapte si varul care devenise lichid, era interesant ce se intampla, se strecura prin ciorap si ramanea doar lichidul vascos si alb cu care se lipea totul…totul era extrem de puternic, se facea stanca. parerea mea e ca e cel mai bun lipici. incercati!

 • dr_constanta

  Ca pediatru as vrea sa va spun ca sfatuiesc de mult timp mamele care alapteaza sa nu bea lapte, deoarece sugarul va avea colici cumplite, fapt ascultat in Romania , dar mai putin in Franta, unde lucrez acum, mamele se mira si nu vor sa renunte la lapte, desi laptele la cutie a ajuns departe de a avea un gust macar asemanator cu ce stim noi ca e laptele…

 • Anonymous

  Buna! Am si EU o nelamurire, ai zis ca de cand nu Mai comsumi lapte si prod. Lactate Mai ai Probleme Cu alergia. Eu de Mai mult de un an sunt vegana, si alergia La polen a ramas La fel. Si parca dureaza Mai mult decat in alti ani, deja ma lupt de aprox o luna Cu simptomele ei. Am inceput sa iau ceva pastileca nu Mai suportam, toata ziua plangeam si stranutam si imi suflam nasul, groaznic! Ce As putea face Sa scap de alergia La Polen???

 • Diana

  O scurta intrebare, veganii cum scapa de alergia La polen? 😉 eu nu reusesc , si nu consum prod lactate. Merci

 • george

  Să fim serioşi! Bunicii mei au în jur de 90 de ani şi consumă frecvent lapte şi brânză şi nu au avut niciodată probleme de sănătate. Nu au mers la medic şi sunt sănătoşi! În fiecare zi mănâncă caş de vacă şi lapte! Dacă hrăneşti vacile cu soia modificată genetic, dacă iarba pe care o paşte a crescut cu fertilizanţi şi alte chimicale, bineînţeles că te poţi îmbolnăvi. Aşa te poţi îmbolnăvi consumând varză, salată sau tot felul de legume şi fructe crescute cu fertilizanţi şi alţi stimulanţi chimici.

  P.S.
  Bun site-ul! Ţineţi-o tot aşa!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.