Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Lucian Cristescu – Începe să trăiești (video)

Anselm de Canterbury, Proslogion
„Acum însă, biet muritor, părăsește-ți, pentru un timp, treburile și lasă-ți, o clipă, gîndurile cele neodihnite. Îndepărtează grijile care te apasă și uită de trudnicele tale ocupații. Ocupă-te, un pic, de Dumnezeu și odihnește-te în El. Intră în chilia duhului tău, alungînd din ea totul în afară de Dumnezeu și de ceea ce te-ar putea ajuta să-L cauți; și după ce ai închis ușa, caută-L!”

02.SOS: Pierdut in neant

Pe frescele de pe templul lui Apolo din Delfi (Grecia) este zugrăvit un bărbat voinic care se chinuie să împingă la deal un bolovan uriaș. Este Sisif, regele Corintului. După legendă, el a mâniat pe zei prin obrăznicia sa. Ca pedeapsă, zeii l-au osândit să împingă un bolovan uriaș până pe vârful unui munte. Numai că de fiecare dată, când să ajungă la vârf, bolovanul se rostogolea înapoi și Sisif trebuia s-o ia de la început, iarăși și iarăși, fără nici o speranță de rezolvare.

Gânditorii au interpretat mitul lui Sisif ca simbol al vieții lipsite de sens și finalitate. Zi după zi ne învârtim în loc, făcând aceleași lucruri. Și le repetăm 30.000 zile – cât trăim – până când ne dăm seama că viața a trecut degeaba! Oare suntem blestemați să purtăm pedeapsa lui Sisif? Sau viața are totuși un sens? Tema 2 “S.O.S. ”“ Pierdut în neant” vine cu un set de răspunsuri, printre care veți găsi răspunsul care aduce dezlegarea enigmei vieții.
01.SOS: Pierdut in neant

______________________________________________

02.Dumnezeule, existi?

La 16 aprilie 2010, ziarul New York Times anunța moartea celebrului filosof englez Antony Flew. Prin conferințele sale și prin cele peste 30 de cărți, Flew și-a câștigat faima de cel mai redutabil ateu și polemist al secolului XX.

În 2004, la data când împlinea 81 ani, Antony Flew a șocat lumea întreagă anunțând prin emisiuni TV și articole de jurnal că se dezice în mod public de ateism. În schimb, a ajuns la concluzia că trebuie să existe un creator. În 2006, împreună cu alți 11 savanți englezi, fostul ateu a solicitat guvernului Marii Britanii să includă “Proiectul intelitent” (creaționismul) în curicula școlară, ca alternativă pentru “Darwinism”.

Ce l-a determinat pe Antony Flew să renege ateismul și să opteze pentru existența unui Dumnezeu? Tema 1 din ciclul “Începe să trăiești!” expune o paletă de argumente impresionante.

Lucian Cristescu

02.Dumnezeule, existi?

________________________________________________________________
03.Mai mult decat tot aurul din lume

Evenimentul de petrecea în anul 31 d.Hr., într-o sub-provincie a Siriei stăpânite de romani. Pe un deal din afara cetății Yerușalaim se adunase mult popor ca să asiste la crucificarea unui tânăr rabin evreu, renumit pentru învățătura sa deosebită și pentru miracolele săvârșite. Lângă crucea lui mai fuseseră ridicate două cruci pentru doi ucigași. Un contemporan a redactat o cronică a evenimentului în care se raportează un dialog neobișnuit între unul dintre criminali cu tânărul rabin:

“Doamne”, i-a zis criminalul, “Adu-ți aminte de mine când vei veni în Împărăția Ta!” Iisus a răspuns: “Adevărat își spun astăzi, vei fi cu mine în rai.”

Episodul, relatat în Evanghelia lui Luca (23: 42-43), șochează. Cum poate Iisus să rostească o asemenea asigurare unui criminal de rând, promisiune pe care nici lui Petru, lui Ioan sau Iacov nu le-a făcut-o? Cum se califică acest gest? Și unde-i dreptatea? Tema a 3-a clarifică cel mai important concept a creștinismului, care-l deosebește de toate celelalte religii.

_________________________________________________________

03.Mai mult decat tot aurul din lume

__________________________________________________________________________

04.Fructul din mana Evei
De câțiva ani, știrile mă bulversează:

– Cu câțiva ani în urmă, președintele Statelor Unite a fost subiectul unui scandal monstruos, generat de o afacere extramaritală. Lumea însă a continuat să-l aclame: “Și ce?! E treba lui privată Mie îmi place de el ”
– Biserica suedeză și cea anglicană și-au anunțat public dispoziția de a oficia căsătorii homosexuale.
– Din toamna anului 2010, școlile publice din statul Massachussetts (SUA) pun la dispoziție școlarilor din ciclul primar (5-10 ani) anticoncepționale…
– În lume, procentul fetelor minore rămase gravide a urcat la aproape 10% (din totalul gravidelor) în SUA; la 6,1 în Ungaria %; la 5,1% în Anglia și la 3,7% în România.
Mă întreb: Ce s-a întâmplat cu binele și răul? Mai există morală? Sau trebuie să abandonăm morala creștină bună timp de 2.000 ani? Tema a 4-a “Fructul din mâna Evei” ne va elibera din confuzie.

Lucian Cristescu
04.Fructul din mana Evei

________________________________________________________________________________
05.Lucian Cristescu – Ridica-te, esti liber
Dr. Hobart Mowrer a fost un foarte respectat profesor de psihologie la Univ. Illinois. Pentru competența sa, a fost chiar ales ca președinte al Asociației Americane de Psihologie. Dar n-a putut prelua președenția decât după un an. Motivul? Era spitalizat la psihiatrie, întrucât suferea de depresie cronică.

După ani mulți de suferință, Dr. Hobart Mowrer s-a vindecat subit și complet. Evident, mulți au dorit să afle tratamentul. Profesorul li l-a dezvăluit: “Psihologia îmi explica perfect boala, dar nu mă putea vindeca. Eram fără speranță. Când mi-am dat seama că-mi pierd mințile, am acceptat oferta pastorului de discuta despre capitolele întunecate ale vieții mele. Pastorul m-a ajutat să-mi identific și să-mi mărturisesc păcatele. Și atunci, depresia s-a dus!”

Cum se cheamă povara care-l apăsa înainte de mărturisire și care a dispărut după mărturisire? Și cum poți scăpa de asemenea poveri? Tema “Nici eu nu te osândesc” conține rețeta care vindecă.

Lucian Cristescu

05.Lucian Cristescu – Ridica-te, esti liber

______________________________________________________________
06. Lucian Cristescu – Mormântul rămâne gol
Când marele împărat al francilor, Charlemagne (Carol cel Mare) a murit în 814 d.Hr., el a poruncit să fie înmormântat șezând demn pe tron, cu mantia regală pe umeri, cu coroana pe cap și sceptrul în mâna dreaptă. În poală, împăratul a cerut să i se pună o carte deschisă: Biblia.

În 1165, împăratul Frederic Barbarosa a cerut canonizarea lui, eveniment pentru care i-a pregătit un mormânt nou unde urmau să-l transfere. Când au desfăcut cavoul, au găsit osemintele lui Charlemagne în poziția poruncită, cu câteva schimbări: Coroana îi alunecase de pe țeastă. Mantia de purpură era mâncată de molii. În locul feței sale se vedea doar rânjetul unui craniu. Un singur lucru rămăsese intact: Cartea deschisă din poală. Degetul arătător al împăratului era așezat pe un text: „Eu sunt învierea și viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi” (Ioan 11:25).

Tema 6 aduce dovezi care să ne întărească încredera în învierea lui Iisus Hristos din morți, și implicit, în învierea noastră în Ziua de apoi.

Lucian Cristescu

06. Lucian Cristescu – Mormântul rămâne gol

______________________________________________________________
07.Lucian Cristescu – Condamnat la fericire

La marginea orașului Manila (Filipine) există un munte artificial alcătuit din peste 2 milioane de tone de gunoi deversate în decursul a 40 ani. În jurul „Muntelui fumegând” locuiesc 30.000 oameni care-și caută zilnic hrana în gunoaie. Printre colibele de tablă, placaj sau carton se zărește profilul unei biserici sărăcăcioase. Acolo locuiește Antonio, master în teologie.
După absolvirea celui mai prestigios institut din Asia, a cerut să activeze ca voluntar printre amărâții de la „Muntele fumegând”. După un an, conducerea bisericii a decis încetarea misiunii în zonă și numirea lui Antonio ca pastor al unei biserici decente în capitală.
Antonio se văzut pus în fața unei alegeri: amvonul lustruit al unui pastor respectat; sau rămânere alături de nenorociții pământului, fără nici un venit. Antonio a ales să trăiască prin credință. Împreună cu soția, s-a mutat la „Muntele fumegând”. Acolo își crește cele trei fiice și slujește zi și noapte nenorociților care-l consideră tatăl lor. Nici fetele ”“ adolescente ”“ nu se gândesc să plece. Fața lor e tot timpul zâmbitoare.
Oare ce secret se ascunde în inima lor? Tema a 7-a dezleagă tainele „Împărăției Cerurilor”, locul fericirii pentru oricine.

Lucian Cristescu
07.Lucian Cristescu – Condamnat la fericire

_________________________________________________________________________________________
08. Tărâmul longevivilor
Prin anii 1960, cercetătorul Jay M. Hoffman cobora din văile Pakistanului de Nord-Vest cu o veste uluitoare pentru lumea occidentală. Descoperise un popor a cărui longevitate depășea orice imaginație. Cu o sănătate de fier și fără să știe de boli, oamenii Hunza ating vârsta de 120 ”“ 140 ani, dublu cât „oamenii civilizați”. La 60 de ani, femeile lor încă nasc, iar bărbații de 80 ani se dovedesc tătici.
Asaltat de întrebări, în 1968 Hoffman și-a publicat descoperirile în cartea „Secretul tribului Hunza”. Printre altele, el descrie formidabila combinație a condițiilor de viață montană cu stilul de viață simplu și sănătos. E vorba de aer curat, apă pură, muncă din plin, hrană vegetariană cu doar 1% alimente de proveniență animală.
Cum am putea să ne apropiem de performanțele longevității și sănătății lor, când locuim în văi poluate? Tema 8. vine cu soluții la îndemâna oricui este doritor și vrea cu tot dinadinsul.

Lucian Cristescu

08. Tărâmul longevivilor

____________________________________________________________________________________

09. Lucian Cristescu – De mână cu Maestrul

Numele lui Gherman Sterligov este cunoscut în Rusia, atât în cercurile politice, cât și în lumea afacerilor. La 24 ani Gherman a devenit afacerist pe picior mare și primul milionar rus după căderea comunismului. Apoi s-a aruncat în politică, țintind până la poziția de președinte al Rusiei.

Prin 2005, obosit de stresul vieții mondene, Gherman Sterligov a vândut totul: apartamentele și casele din Londra, New York, Elveția, Franța și cele din Moscova. Și-a plătit datoriile și s-a retras cu soția și cei 5 copii în inima pădurii, departe de zgomotul lumii. Acolo învață să trăiască simplu, în pace și în credința în Dumnezeu.
http://www.jurnal.md/ro/news/milionarul-din-salbaticie-foto-104427/

„Viața mea nu a fost niciodată mai bună”, a declarat el postului BBC. „Am reușit să găsim fericirea ca familie. Încă nu-mi vine să cred că am reușit să părăsim Moscova, cu atmosfera ei de mercenariat, invidie și ostilitate. Cu greu pot descrie fericirea în care ne aflăm. Trebuie s-o guști, pentru a o cunoaște. Sunt fericit alături de soția mea, copiii și oile mele ”
Nu ne stă la îndemână să procedăm cu toții ca Sterligov. Dar, urmărind tema 9, putem afla câte ceva din secretul fericirii sale.
Lucian Cristescu

09. Lucian Cristescu – De mână cu Maestrul

_________________________________________________________________________________
10. Lucian Cristescu – Apocalipsa de lumină

La sfârșitul anului 2010, serviciile de securitate SUA au avertizat Europa cu privire la iminența unor atacuri teroriste pe tot întinsul continentului.

Informațiile proaspete coincideau cu șirul de preziceri apocaliptice ale „clarvăzătoarei” bulgare Vanga (făcute înainte de moartea ei, în 1996): „În noiembrie 2010 va izbucni cel de-al treilea război mondial care va ține până în 2014. Războiul va nimici întreaga populație a Europei.. În 2076 va domni iarăși comunismul pe pământ ”šOmul negru’ (Obama) va fi ultimul președinte al Statelor Unite, întrucât acestea se vor diviza etc.”

Informațiile coincideau și cu „profețiile” lui Nostradamus, care anunțau izbucnirea războiului mondial exact la data de 11 noiembrie 2010.

Prezicerile nu s-au împlinit. Și totuși, ele stau în așteptare și hăituiesc imaginația omului înfrigurat să descifreze viitorul.

Tema 10, ultima din serialul „Începe să trăiești!” desfășoară uimitoarea acuratețe a profeției biblice, cât și perspectiva luminoasă pe care Dumnezeu o promite celor care-l urmează.

Lucian Cristescu
10. Lucian Cristescu – Apocalipsa de lumină

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.