Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Paralela intre pudra de roscove (carob – K) și cacao (C)

Roșcova (Ceratonia siliqua)
–        Face parte din familia leguminoase, alături de membri notorii ai acestei clase (soia, fasole, linte, lupin, mazăre, bob). Copacul producător de păstăi poate ajunge și la 12-15 m înălțime
–          Crește spontan sau cultivată în țările din estul Mării Mediterane, lumea arabă, India, Brazilia și Argentina, dar și-n Republica Moldova, Croația și China
–          Este cunoscută și apreciată din cele mai vechi timpuri (cu mii de ani î.e.n.), fiind folosită drept aliment de bază și complet, de către cea mai săracă pătură socială, din cauza prețului său de cost extrem de scăzut. Câtă dragoste a arătat și prin acest fapt Dumnezeu săracilor omenirii pe parcursul istoriei, punându-le la dispoziție un aliment deosebit de sănătos !
–          Tradiția creștină o mai numește ”pâinea Sfântului Ioan Botezătorul”, dându-i astfel un loc de cinste printre alimente, dar fără nici o mențiune Biblică în acest sens
–        Este menționată însă în Biblie (Luca 15,16) în ”Pilda fiului risipitor” sau ”Pilda tatălui iubitor” (după alte traduceri)
–          În mod nejustificat, datorită unor reclame media extrem de agresive la cacao și mai ales la ciocolată a ajuns să fie efectiv uitată de către omul modern, spre dezastrul sănătății sale
–          E 410 sau ”guma caruba” este pudra de roșcove, un agent de îngroșare găsit în înghețate și produse de patiserie, 100% natural, sănătos și netoxic
–        Semințele din păstăile de roșcove au întotdeauna aceeași greutate (0,18 g), fiind denumite ”karat”, după unitatea de măsură (apropiată) a diamantelor (0,2 g). Nu sunt indicate însă consumului
–        Sinonime : pudră de roșcove, ceratonia, carob

Cacaoa (Theobroma cacao)
–          Arborele de cacao aparține familiei Malvacee, crește la o înălțime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao
–          Aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
–          Datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor / aniversărilor de orice fel
–          Datorită faptului că cea mai mare parte din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare semn de egalitate cacao = ciocolată
–          Ciocolata este un aliment derivat din semințele Arborelui de cacao, răspândit și intens consumat în întreaga lume. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau / și din soia, cât și alte arome mai mult sau mai puțin sănătoase
–          ”Ciocolata albă” este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține < 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao
–          Reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou
–          De cele mai multe ori când veți citi în diapozitivele următoare cuvântul ”CACAO”, gândiți-vă la sinonimul ”CIOCOLATĂ”, deoarece > 98% din producția de cacao este transformată în ciocolată

1.K. Poate fi obținută o pulbere cu un grad maxim de puritate, rezultată din măcinarea tecilor ;
C. NU poate fi purificată 100%. Astfel că ea mai conține în anumite limite peri, elitre și fecale de animale ;

2.K. Proteină completă (4-8%), Glucide (43-52%), Lipide (0,65%), Fibre (39%), 222 kcal%, Na 35 mg%, K 827 mg%, Fe 3-13 mg%, Mg 54 mg%
C. Proteine (20-23%), Glucide (11,5%), Lipide (22-26%), cu predominența acidului palmitic (saturat), Fibre (8-10%), 355 kcal%, Mg (100-520 mg%), Poate conține Pb, Ni și Sn (câteva mg%) ;

3.K. Induce BAZICITATE în organism, fiind un aliment alcalin, care NU stimuleză aciditatea gastrică ;
C. În stare pură induce ACIDITATE în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conținute (dar mai ales prin cafeină), cât și prin Histamina conținută și/sau indusă. Conține și acizi organici în stare liberă ;

4.K. Are un nivel antioxidant ENORM (91.500 unități ORAC / 100 g produs), cu >10-15% peste cel al pudrei de cacao și care nu-i scade prin prelucrare ;
C. Are un nivel antioxidant ceva mai redus, dar totuși foarte înalt (80.933 unități ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire și fermentare ;

5.K. NU trebuie să-i adaugăm îndulcitori pentru a-i da un gust bun. Dispune de zaharuri proprii, similare celor din fructe, având un gust discret dulceag și plăcut. NU conține gluten și nici lactoză ! ;
C. Trebuie adăugat zahăr +/- îndulcitori +/- derivate lactate (zer), deoarece are un gust nativ amar intens ;

6.K. Index glicemic : 15 (foarte mic) ;
C. 20 (mic) ;

7.K. NU conține purine ;
C. Conține purine ;

8.K. Nu conține acid oxalic, ci doar cantități mici de AG omega 3 și omega 9, cu importante efecte sanogenetice ;
C. Conține acid oxalic, dar și malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic și valerianic, motiv pentru care i se introduc cantități importante de K2CO3 (2-3%) ca și corector de aciditate ;

9.K. Reprezintă o SURSĂ IMPORTANTĂ de Calciu din mai multe motive : are mult Calciu (348 mg%) și puțin Fosfor (79 mg%), mult peste raportul minim necesar pentru absorbția metalului (Ca / P > 1,7) ; NU conține baze xantice ; este un aliment BAZIC ;
C. Este un ELIMINATOR MAJOR de Calciu din mai multe motive : are puțin Calciu (51 mg%) și enorm de mult Fosfor (685 mg%), mult sub raportul minim necesar pentru absorbția metalului (Ca / P > 1,7) ; conține teobromină, cafeină și teofilină, 3 baze xantice, fiecare dintre ele fiind substanțe puternic eliminatoare de Calciu (în special primele două) ; este un aliment ACID ;
10.K. Este hipo-alergizant, putând fi consumat în siguranță de către persoanele care au astm bronșic (chiar conține o substanță cu proprietăți anti-astmatice), boli alergice sau auto-imune, dar și cancer. Are și proprietăți expectorante ;
C. HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conține cantități semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar și astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abțină de la consumul de cacao și derivate ;

11.K. Conține pectine care se opun BRGE (bolii de reflux gastro-esofagiene) ;
C. Conține baze xantice care determină BRGE ;

12.K. Inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (mai ales E. coli) și restabilește un peristaltism normal, prin continutul de tanin, acid galic și pectine. Acidul galic mai acționează și ca analgezic, anti- alergic, -bacterian, -viral și AO ;
C. Stimulează dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, deoarece prin conținutul de Histamină și prin inducția producerii acesteia datorită impurităților conținute, apar mucozități intestinale, mediu propice dezvoltării acestora. Accelerează tranzitul intestinal prin Histamină și bazele xantice conținute, putând determina diarei și afectarea digestiei și absorbției nutrienților (mai ales la copii). Stimulează formarea de mucozități nazale, dar și bronșice, favorizând astmul bronșic, rinitele alergice, dar și infecțiile acute / cronice de căi respiratorii ;
13.K. NU are efect excitant și nici iritant. Crește toleranța gastrică și pentru alte alimente, ajută digestia, se opune balonărilor și diareii ;
C. Prezintă un important efect excitant, iritant mai ales prin cafeina conținută (0,1-0,5%), dar și prin teobromină (1-2,4%) și teofilină ;
14.K. NU dă dependență prin gust ;
C. Dă dependență prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conținutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) și prin stimularea producerii de către creier a substanțelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependență, denumită prin analogie cu alcoolismul… ”ciocolismul”. Alte studii arată că ciocolata ar avea o influență pozitivă asupra dispoziției ființei umane, crește dorința sexuală, fapt susținut și de către… Giacomo Casanova ;
15.K. Scade nivelul colesterolului sangvin și pe cel al LDL-C (studiu german). Alături de Spirulină reprezintă singure alimente de origine vegetală care conțin colesterol, dar într-o cantitate infimă (3 mg%) și complet neglijabilă ;
C. Următoarele sunt valabile pentru cacaoa degresată ! Reduce nivelul colesterolului sangvin, crește HDL-C, scade LDL-C ; Amplifică sinteza NO vascular, un puternic vaso-dilatator ; are și efect anti-trombotic. (Cardiologii elvețieni (oare întâmplător ?) și americani numesc ciocolata amăruie cu 70 % cacao, drept „aspirina dulce”, ce ar scădea în opinia lor afecțiunile cardiace și incidența trombozelor) …însă cacaoa ne-degresată… încărcată cu AG saturați, NU poate avea efectele de mai sus ! ;
16.K. Prezintă și efect de fito-estrogen, prin cantitatea mare de lignani pe care-i conține ;
C. Conține tiramină și triptamină (ca și produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori. Pentru a obține ciocolata bună și cremoasă i se adaugă cantități importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ nivelul caloric și efectul pro-inflamator. Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar și prin teobromina conținută ;
17.K. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai BINE !) SĂNĂTATEA are numai de câștigat ;
C. Prin consumul cronic (cu cât mai mult, cu atât mai RĂU !) SĂNĂTATEA are numai de pierdut : alterarea imunității, carii dentare, dependență, obezitate, boli cronice și degenerative, boli alergice, retenție hidro-salină etc.

2 comments to Paralela intre pudra de roscove (carob – K) și cacao (C)

  • Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
    I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
    Many thanks

  • Tataru Florin

    De ce orice SITE ( cuvînt preluat Din engl. site. , dar existent în locuri de etnie română ) scris în limba romînă… scrie un cuvînt care nu există deloc în limba romînă ????

    La noi există cuvîntul CARUB … se vede la http://dexonline.ro/definitie/carub ! De ce toți folosiți un cuvînt GREȘIT ?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>