Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Afecțiuni ale aparatului auditiv – Sorin Nicola

Câteva informații despre aparatul auditiv
Ți-ai imaginat cât de rău ar fi și cum ar arăta viața dacă nu ai auzi? Și câte experiențe minunate am pierde? Ei bine, fară auz nu am ști ce înseamnă cântecul privighetorii și ciripitul altor păsărele, nu ne-am bucura de ascultarea gânguritului unui prunc, nu am recunoaște vocile prietenilor și nu am putea să ne delectăm ascultând compozițiile muzicale ale lui Mozart și ale altor maeștrii ai muzicii. Merită să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru auz!
Auzul normal poate distinge cuvinte șoptite de la o distanță de 6 m, iar conversația obișnuită de la cel puțin 25 m și chiar de la 100 m, când este liniște. Omul poate distinge circa 30 de sunete pe secundă. Ciocanul, nicovala și scărița din urechea medie sunt cele mai mici oase din corp. Urechea internă conține tot atâtea circuite câte are sistemul telefonic al unei metropole! Dumnezeu, Creatorul și Arhitectul corpului uman ne uimește în tot ceea a făcut!

Sunetul se măsoară în decibeli. Vorbirea normală atinge cam 60 de decibeli. Un concert rock zgomotos poate avea cam 100 de decibeli. Orice sunet peste 120 poate cauza durere. Mai mult de 140 poate dăuna celulelor piliere.


Otită (dureri de urechi)

-Durerile de urechi apar adesea ca urmare a unei afecțiuni a durerii externe sau medii. În primul caz, durerea poate fi provocată de o infecție sau o inflamație, fie localizată sub forma unui furuncul, fie ca o zonă de roșeață și tumefiere generalizată.
– Cea mai dureroasă afecțiune a urechii medii este infecția (otita medie), o posibilă complicație a răcelilor sau altor infecții ale nasului și ale gâtului, în special la copii. Otita poate fi o complicație a rubeolei, scarlatinei sau a altor boli ale copilăriei. Ea apare când inflamația căilor nazale blochează trompa lui Eustache, lăsându-i lichidul să se acumuleze. Virușii și bacteriile se înmulțesc în lichid, provocând presiune asupra timpanului. O senzație de disconfort, însoțită de pierderea auzului, poate apărea și ca efect al rinitelor alergice. Alte cauze posibile ale durerilor de urechi sunt durerile reflexe, provenind de la o problemă dentară și schimbările de presiune a aerului în timpul scufundărilor sau al zborului.

– Hrănindu-vă copilul la sân timp de un an îl protejați împotriva durerilor de urechi, datorită anticorpilor și a celorlalte substanțe imunizante și antiinfecțioase conținute în laptele matern.

– Faptul de a înghiți în poziția culcat permite într-o măsură mai mare materiile nazofaringiene să intre în trompa lui Eustache.
-Copiii mici, hrăniți cu biberonul, se îmbolnăvesc mai des de otită decât cei alăptați, deoarece mamele acestora din urmă îi țin într-o poziție mai apropiată de cea verticală.
–  Mulți practicieni ai medicinii naturiste citează alergiile la produsele lactate drept cauză majoră a infecțiilor cronice din urechea mijlocie. Și alte alimente pot crea alergii. Produsele lactate produc mucus în exces și încarcă sinusurile și cavitățile, favorizând infecțiile otologice. În cazul copiilor mici, este recomandată evitarea laptelui de vacă. Dacă alăptarea este imposibilă, ar trebui folosită o formulă având la bază laptele de soia. În afară de lapte, alți agenți alergici comuni sunt: băuturile cola, ciocolata, ouăle și uneori chiar citricele.
–  Evitați consumul de zahăr, dulciuri și grăsimi, pentru că toate acestea reduc capacitatea organismului de luptă împotriva infecțiilor. Pe deasupra, excesul de grăsime, mai ales grăsimile săturate, cele hidrogenate (precum margarinele) și chiar uleiurile în exces blochează circulația sanguină în micile capilare. Reduceți drastic consumul de grăsimi nesănătoase și folosiți mai multe semințe în stare crudă și uleiul de măsline extravirgin.
Dacă profesia și mediul vă expun constant la un nivel de zgomot care vă poate afecta auzul, gândiți-vă să vă cumpărați căști ca să că protejați urechile.
– Cerumenul (substanța cleioasă) protejează canalul urechii de excesul de apă. Dacă îndepărtați frecvent cerumenul din ureche, puteți împiedica exercitarea acestei funcții protectoare. Urechile se curăță singure în mod natural. Cerumenul se usucă și cade afară din ureche sau iese din canalul urechii la spălare. Evitați să vă spălați cu apă și săpun în interiorul urechii, pentru că veți favoriza producerea infecției. Pentru curățirea urechii externe este suficient să folosiți degetul puțin umezit în apă, fară să încercați să pătrundeți spre urechea medie.
–  Evitați încăperile pline de fum, care favorizează congestia (vasospasm și vasoconstricție) mucoasei trompei lui Eustache și a urechii medii.
–  Fumatul pasiv poate crește frecvența infecțiilor urechii la copii.
–  Copiilor nu trebuie să li se dea aspirină sau alți compuși înrudiți cu acidul salicilic pentru o infecție a urechii care poate fi însoțită de o afecțiune virală, datorită riscului de a provoca sindromul lui Reye.
-Folosirea antibioticelor, antihistaminelor și a altor medicamente complică situația și nu aduc o vindecare de durată. Mult mai bine este să ajutați organismul prin creșterea imunității cu ajutorul dietei sănătoase, lucru care previne durerea de urechi cauzată de infecții sau alergii.


Pierderea auzului

Există două tipuri de surzenie: din cauze conductive și senzori-neurale. Pierderea auzului conductiv se produce când undele sonore din lumea exterioară nu mai ajung la urechea internă, în general din cauza unui blocaj din canalul exterior al urechii sau din cauza unor probleme ale urechii medii ori ale timpanului. În cazul pierderii senzori-neurale a auzului sunetele ajung la urechea internă, dar nu mai răzbesc până la creier din cauza unei afecțiuni ale urechii interne sau a nervului auditiv, care poate fi provocată de vârsta înaintată, o boală arterială, ce reduce aportul de sânge la nervul auditiv și expunerea prelungită la niveluri excesive de zgomot (peste 85 de decibeli). De fapt, cea mai mare problemă pentru auzul dumneavoastră o reprezintă zgomotele.

Un zgomot brusc sau prelungit – la locul de muncă sau la un concert rock – poate vătăma terminațiile foarte fine ale nervului auditiv. Se crede că una dintre cauze ar fi creșterea bruscă a radicalilor liberi, ca urmare a expunerii la zgomot puternic. Și unele medicamente pot afecta auzul.
–  Nu folosiți bețișoare sau alte obiecte contondente pentru a vă scoate ceară din ureche. Tot ceea ce bagați în ureche nu face altceva decât să îndese ceară și mai adânc (ca să nu mai vorbim de riscul de a vă sparge timpanul), ceea ce duce la crearea unei bariere în fata undelor sonore care încearcă să ajungă la centrul dvs. de procesare auditivă.
–  În cazul în care diminuarea auzului se datorează dopului de cerum din ureche (este posibil să aveți o hipersecreție), mergeți la un cabinet medical pentru a vi se efectua o spălătură auriculară.
–  Pierderea auzului generează probleme de menținerea echilibrului (mai ales amețeli), datorită faptului că auzul ajută cerebelul în îndeplinirea acestei funcții.
–  Bolnavii care suferă de hipoacuzie trebuie să nu consume sare, cafea, să renunțe la fumat, să renunțe la consumul de ouă sau produse preparate din ouă.
–  Exercițiul fizic făcut zilnic în aer liber vă va fi de folos în îmbunătățirea circulației sanguine în urechea internă și pentru întărirea sistemului imunitar.

Recomandări de tratament:

Fie că este vorba de o inflamație a urechii în perioada copilăriei, fie că este vorba de o problemă degenerativă legată de bătrânețe, o dietă bazată pe fructe și legume crude, semințe, germeni și cereale integrale vă va fi de cel mai mare folos. Consumul de multe crudități (suplimentat de sucuri de fructe și legume) detoxifică organismul și determină producerea de celule noi. Dacă aveți sistemul imunitar slăbit și vă tot confruntați cu diverse infecții și probleme studiați capitolul „Planul de întărire al sistemului imunitar”. Apoi, în funcție de problemele specifice pe care le aveți, alegeți din următoarele recomandări pe cele care credeți că vă sunt potrivite și la îndemână:

–  Ginkgo biloba stimulează trecerea sângelui chiar și prin cele mai înguste vase, pentru a hrăni țesutul înfometat de oxigen de la nivelul creierului, deseori reușind să refacă memoria. Ginkgo reduce vertijul și amețeala, reduce țiuitul din urechi (tinitus) îmbunătățește auzul diminuat cauzat de reducerea fluxului sanguin. Beți zilnic două căni de ceai preparat din această plantă sau, și mai bine, folosiți pulberea obținută prin râșnița de cafea, 1 linguriță, de 4 ori pe zi (se păstrează sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu puțină apă).
Se face o cură timp de 3 luni, pauză – o lună, apoi se poate relua. Folosiți frunzele de Ginkgo timp îndelungat mai ales dacă sunteți în vârstă sau suferiți de o degenerescență avansată.

– Extractul glicerohidroalcoolic din muguri de Nuc are efecte pozitive în tratarea inflamațiilor cronice și a supurațiilor mucoaselor din sfera ORL (otite, rinite, stomatite, gingivite). Se va administra 1 doză de 2 ml, de 2 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mesele principale, cură timp de 30 de zile. După o pauză se mai poate reluă. Înainte de folosire extractul se diluează cu puțină apă. Preparatul astfel diluat se agită, se soarbe lent și se ține cât mai mult în gură pentru favorizarea absorbției prin mucoasa bucală.
– Pentru combaterea infecțiilor, dar și a hipoacuziei pot fi puse și 3 picături de suc de ceapă, 3 picături de suc de usturoi și 6 picături de ulei de migdale dulci. Tratamentul durează 10 zile, după care se mai poate repeta.
– în cazul otitelor am folosit următorul procedeu cu rezultate foarte bune. Într-o sticluță, se amestecă tinctură de propolis (o parte) cu ulei de în sau ulei de migdale dulci (trei părți). Înainte de aplicație se agită bine sticluța. Seara, înainte de culcare, se introduce în ureche o meșă de tifon îmbibată în această emulsie, un capăt al meșei rămânând afară din ureche. Propolisul este un antibiotic natural redutabil și combate rapid infecția, iar uleiul de în are proprietăți antiinflamatorii. Extern, pe urechea cu pricina se aplică o cataplasmă de argilă (direct pe piele), care are o uimitoare capacitate de a determina drenarea rapidă a infecției (atrage și scoate materia morbidă). Dacă nu aveți argilă, puteți folosi o cataplasmă din foi proaspete de varză, zdrobite în prealabil.
– Puneți 3 picături de ulei volatil de Levănțică, la 2 lingurițe de ulei de măsline (sau în) călduț. Aplecați-vă capul pe partea cu urechea sănătoasă, puneți câteva picături de ulei în urechea suferindă, apoi astupați-o cu puțină vată. Nu puneți niciodată ulei în ureche dacă există o secreție, fie că este un lichid limpede, puroi sau sânge, deoarece aceasta poate duce la perforarea timpanului.
Pentru redarea supleței timpanului și sensibilizarea traiectului nervos steto-acustic, se pot pune, înainte de culcare, în fiecare ureche, câteva picături de ulei de migdale dulci.
– Uleiul de Lumânărică are efecte excelente în tratarea infecțiilor urechii. Printre substanțele active ale plantei se numără mucilagiul și aucubina, ceea ce ar putea explica posibilitatea acesteia de a calma iritația mucoaselor. Uleiul de lumânărică se poate prepara prin macerarea florilor proaspete ale plantei în ulei de măsline sau alt ulei; se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, apoi se filtrează și se păstrează în sticle de culoare închisă, la întuneric. Puneți cinci până la zece picături călduțe în ureche la fiecare două-trei ore.
– Pentru o infecție a canalului urechii externe (și interne), puneți în ureche câteva picături de tinctură de Echinaceea. Intern, pentru stimularea imunității, un adult poate lua câte 1 linguriță de tinctură, de 4 ori pe zi, diluată în puțină apă sau ceai, cură timp de 30 de zile.
Cataplasmă cu ceapă – Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă (sau pânză subțire) și legați batistă ca un săculeț. Ceapă, bogată în uleiuri eterice, calmează durerile și stopează infecțiile. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bolnavă. Aplicațiile pot fi făcute de 2-3 ori pe zi.
– Puneți într-un săculeț de pânză 3- 4 lingurițe de sare grunjoasă. Încălziți-o în cuptor până devine suportabilă pentru piele. Å¢ineți-o lipită de ureche și schimbați-o când s-a răcit. Căldura calmează durerea.
– O aplicație simplă și eficientă pentru tratarea infecțiilor urechii, cât și pentru regenerarea timpanului este de a pune câteva picături de ulei de usturoi direct în ureche. Astupați ușor canalul cu un tampon de vată. Puteți extrage uleiul de usturoi, pisând sau zdrobind trei căței de usturoi în două linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul într-un borcan curat, cu gura largă, acoperiți-l și scuturați-l. Lăsați-l să stea la temperatura camerei câteva zile și apoi,strecurați-l prin tifon. Cercetătorii chinezi care au efectuat un studiu au constatat că usturoiul (tăiat în lamele fine ruse pe un tampon de vată și introduse în ureche sau aplicat ca în procedeul descris anterior) a ajutat la refacerea timpanelor perforate la optsprezece persoane din nouăsprezece.
– Faceți gargarisme repetate cu apă fierbinte vreme de 15 minute. Apoi, faceți o baie de abur a capului. Puteți folosi un ceai din una sau mai multe plante: Coada-șoricelului, Cimbrișor, Levănțică, Mușețel. Pentru sporirea eficienței, puteți adăuga în ceaiul fierbinte când îl luați de pe foc 5-6 picături de ulei de Eucalipt sau Levănțică.

Pentru întărirea sistemului imunitar
– Beți suc de orz și cătină sau lămâi și folosiți ulei de cătină (40 de picături de 2 ori pe zi, cură 30 de zile
– Miere propolizată (combinați o linguriță tinctură de propolis cu 2 linguri miere) – se folosesc 3 linguri de miere pe zi. Este contraindicată folosirea mierii în cazul diabeticilor,
– Lăptișor de matcă – se iau 2 capsule pe zi.
– Echinaceea – pulbere (1 linguriță de 4 ori pe zi) sau 10 capsule de 500 mg pe zi, se face o cură timp de 21 de zile.
– Combinați în proporții egale (câte o sticluță) din următoarele fineturi: Arnică, Muguri de Plop, Echinaceea. Se administrează câte 1 linguriță de tinctură combinată de 4 ori pe zi, în diluție cu puțină apă.

4 comments to Afecțiuni ale aparatului auditiv – Sorin Nicola

  • Daca vrei sa vorbesti online direct cu cei mai buni specialisti in problemele cauzate de tinitus si remediile pentru acesta, atunci intra pe si pune toate intrebarile pe care le ai.

    • buta ionela

      buna ziua de 1 an de zile am sunete in cap si urechii am facut toate investigatile si au iesit bune . momentan nu fac asa un tratament as dori un sfat sa imi treaca aceste sunete va multumesc. am 33 de ani si o fetita de 6 ani si nu ma mai pot ocupa bine de ea din cauza sunetelor

  • marius

    betisoare nu..miere nu..ulei nu …aiaia nu .aia nuu..aia nu….nu ai voie sa faci nimic…stai pe loc nu mai misca ..nu mai face nimic….si doar sa lenevesti…si traiesti mult si bine

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.