Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Afecțiuni oculare – info + remedii Sorin Nicola

Deși apreciem toate celelalte organe de simț și putem trăi fără unul dintre simțuri, știm cu toții că am prefera să ne păstrăm vederea. Pierderea vederii înseamnă incapacitatea de a mai vedea frumusețea florilor, a păsărilor, a splendorii unui răsărit sau apus de soare, a cerului și a norilor, a chipului prietenilor și al celor din familie.
Ochiul este un organ cu mult mai sofisticat decât cel mai performant aparat de fotografiat. Iată câteva informații uimitoare despre aparatul ocular: ochiul uman poate transmite 1,5 milioane de mesaje simultan. Pe parcursul unei singure zile, ochiul se mișcă de peste 100.000 de ori. În fiecare ochi există un număr de 137 de milioane de terminații nervoase, ce rețin orice mesaj vizual trimis de la ochi spre creier. Celulele cu bastonașe sunt în număr de 125-130 de milioane, iar celulele cu conuri sunt în număr de 5-7 milioane. Țesătorii de goblenuri disting până la 14.000 de nuanțe de culori, iar textiliștii 40 de nuanțe de negru. Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru că putem vedea și este atât de important să ne protejăm sănătatea ochilor! Priviți cu atenție și bucurați-vă de frumusețea naturii și a cerului pe care le-a creat Dumnezeu.
Chiar și Charles Darwin, autorul teoriei evoluției, a trebuit să se închine în fața înțelepciunii Creatorului dovedită în anatomia și fiziologia ochiului. Acesta spunea: „Mărturisesc că poate părea o adevărată nebunie să presupui că ochiul cu sistemele sale complexe pentru ajustarea distanței și a intensității luminii, pentru corectarea anomaliilor cromatice și de sfericitate, este rezultatul selecției naturale. ” (Joe White, Nicholas Jomninellis – Demisia lui Darwin)

Diverse afecțiuni oculare

Printre cauzele vederii încețoșate se numără un glob ocular prea alungit sau prea aplatizat (miopie și hipermetropie), dar și defecte de curbură a globului ocular (astigmatism). La vârsta mijlocie cristalul începe să se rigidizeze (prezbitism), astfel încât este tot mai greu să focalizați asupra obiectelor apropiate. Alte afecțiuni care provoacă o tulburare accentuată a vederii sunt opacizarea cristalinului (cataractă), exces de lichid în ochi (glaucom) și schimbări la nivelul retinei provocate de îmbătrânire (degenerare maculară).

 

Cataracta

Formarea cataractei presupune opacifierea cristalinului ochiului. Chirurgia implică îndepărtarea cristalinului opacifiat și înlocuirea lui cu unul artificial. Apariția stării de opac, ca și degenerescența maculei, cum și atâtde multe multe boli din organismul nostru, sunt strâns legate de vătămarea produsă de excesul de radicali liberi reactivi. Într-un studiu făcut de cercetătorii din Wisconsin s-a concluzionat că persoanele care au consumat cel mai mult luteină (un anumit tip de oxidant) au avut cataractă cam cu jumătate mai puțin decât cei care nu au consumat. Luteina este un clement chimic interesant deoarece, pe lângă faptul că este disponibil în spanac, cât și în alte legume cu frunze verzi, el: constituie o parte integrantă a însuși țesutul cristalinului. În mod similar, cei care au consumat cel mai mult spanac au avut cu 40% mai puțină cataractă.

Simptomele cataractei sunt: scăderea treptată a vederii, imaginea este ca prin ceață sau fară contur, schimbarea culorii pupilei, vederea este mai bună fară ochelari, nevoia de a schimba des dioptriile la ochelari, o senzație de a avea ceva deasupra ochiului și observarea unor inele sau halouri în jurul luminilor. Cataractele pot fi congenitale sau produse de răniri, boli sau bătrânețe.

Degenerescență maculară

Degenerescența maculară este o boală care afectează peste 30 de milioane de persoane în lume, fiind prima cauză ce orbire a persoanelor de peste 50 de ani. Așa cum indică și numele, această afecțiune implică distrugerea maculei (centrul retinei), care reprezintă locul de intersecție biochimică din ochi – unde energia care provine din lumină este transformată într-un semnal nervos. În jurul maculei se află acizi grași care pot reacționa cu lumina care vine și va produce un nivel scăzut de radicali liberi foarte reactivi. Acești radicali liberi pot distruge țesutul învecinat, inclusiv macula. Viziunea centrală se deteriorează progresiv și pe această zonă apare o pată neagră, care este proiectată pe obiectul pe care persoana îl privește.

 

Primele simptome ale degenerescenței maculare sunt: nevoia de a mări intensitatea luminii, o vedere tulbure, distorsionarea obiectelor, dificultatea de a observa detaliile, cititul devine repede un act dificil, chiar imposibil. Depistarea precoce este esențială. Examenul fundului ochiului va confirma acest diagnostic.

– Degenerescența maculară nu este atât o boală genetică, cât una dată de stilul de viață. Acele alegeri ale dvs. care vă mențin arterele tinere vor reduce și riscul de a avea vreuna din formele de degenerare maculară.

Glaucomul

Glaucomul este o afecțiune a ochiului caracterizată prin creșterea considerabilă a presiunii intraoculare, ceea determină creșterea consistenței globului ocular, o atrofie a nervului optic și o diminuare a acuității vizuale. În general provine mai degrabă de la o dereglare a rinichilor care transmit presiunea ascendentă ochilor. Este însoțit și de dureri reumatismale. Corectați disfuncția sau problemele renale.

Constipația, hipertensiunea arterială, diabetul și tulburările glicemice, obezitatea, alergiile alimentare sunt boli care pot crește tensiunea intraoculară și trebuie combătute ferm. În cazul în care suferiți de aceste boli studiați capitolele respective pentru a afla indicațiile de tratament.

Anumite medicamente (ex. Corticosteroizii) pot provoca sau complica glaucomul.

Emoțiile și stările psihice negative precum îngrijorarea, mânia, frica, nemulțumirea pot crește tensiunea arterială și oculară și crea și alte dezechilibre. Predați grijile lui Dumnezeu și învățați să vă încredeți în El. În acest fel veți dobândi pacea sufletului, bucurie și fericire.

Evitați ridicarea unor greutăți mari sau eforturi fizice exagerate. Totuși, faceți zilnic exercițiu fizic pentru diminuează stresul, întărește sistemul imunitar și scade tensiunea intraoculară.
Evitați să purtați îmbrăcăminte prea strânsă sau curele, cingători pentru că pot crește tensiunea intraoculară.


Conjunctivita și blefarita

Conjunctivită sau „ochii roșii” este forma cea mai comună de iritație oculară datorată inflamării conjunctivei (membrana transparentă care acoperă albul ochilor și căptușește pleoapele). Aceasta se înroșește, devine granuloasă dă mâncărimi, producând o scurgere care, în conjunctivita infecțioasă face că în timpul somnului pleoapele să se lipească. În conjunctivita alergică – deseori asociată cu rinita alergică – scurgerea este transparentă, iar pleoapele sunt umflate. Poate exista o sensibilitate anormală la lumină.

 • Blefarita (inflamația pleoapelor) provoacă roșeață, iritație și o piele solzoasă la marginea pleoapelor. Pe pleoape și pe gene pot apărea puncte zgrunțuroase, de secreție uscată. Această afecțiune, asociată uneori cu mătreața sau eczemele are tendința să reapară periodic.
 • Lipsa de vitamina A este cea mai obișnuită cauză a ochilor uscați
 • Dacă aveți o infecție oculară, trebuie să evitați să vă atingeți ochii spălându-vă totodată cât mai des pe mâini.
 • Reduceți riscul de conjunctivită încurajându-i pe membrii familiei să nu folosească decât prosopul lor, și dacă au astfel de afecțiuni, să se trateze. Protejați-vă ochii cu ochelari atunci când efectuați operațiuni care generează praf sau fum.
 • În cazul iritației oculare persistente și de origine alergică, excludeți din dietă produsele lactate, cafeaua, și alergeni.

 

Cauzele principale ale afecțiunilor oculare

 

 • Bolile de ochi își au cauza principală în disfuncțiile renale și hepatice. Când rinichii nu funcționează corespunzi (nu filtrează corespunzător sângele de reziduuri), terenul (structura psihico-fizică) este slăbit, sângele se intoxică, ceea ce permite agenților iritanți (fizici, chimici, microbieni) să atace partea cea mai delicată a corpului – ochiul. => Anumite boli pot cauza probleme oculare și pot provoca deteriorarea delicatului aparat ocular. Iată câteva din cele mai întâlnite: avitaminozele (A, C), diabetul, insulinemia, hipertensiunea arterială, ateroscleroza cerebrală afecțiuni tiroidiene, hipertiroidia, hipoparatiroidismul, nefrita, galactozemia, sindroamele Down, Lowe și Werner, dermatita atipică, sifilisul etc.
 • Bolile și stările degenerative asociate îmbătrânirii și atribuite radicalilor liberi includ arterioscleroză hipertensiunea arterială, artritele, cancerul, bolile de inimă, glaucomul, cataracta, boala Alzheimer, pierderea memoriei și apoplexia. Îmbătrânirea este, prin urmare, nu un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curând un proces biologic determinat de viteza cu care radicalii liberi distrug celulele, atacă țesuturile și afectează funcțiile vitale.

Apărarea naturală împotriva toxinelor biologice eliberate în organism de radicalii liberi este asigurată de o adevărată armată de luptători biochimici numiți antioxidanți sau „curățători de radicali liberi”, din rândul căreia se detașează puternicele enzime antioxidante glutation-peroxidaza (GT) și superoxid-dismutaza (SOD). „Glutation-peroxidaza a fost izolată prima dată din drojdia de bere și se găsește în mare măsură în semințele germinate. Are o puternică acțiune antitoxică. Ca și SOD, producerea de GT scade continuu pe măsura înaintării în vârstă. Doctorii R. Greco și G. Menacacci de la Universitatea din Siena au descoperit că persoanele cu cataractă au cu 60% mai puțin GT în sâgen decât cei cu vedere normală.” (Chase Ravel și Staff-ul Universității Medicale Research Co – Medicamente miraculoase pe care nu le cunoașteți încă)

 

 • Vătămarea produsă de radicalii liberi poate fi reprimată prin antioxidanții din legume și fructe. Cercetările medicale făcute în ultimul timp au arătat că un consum mai mare de carotenoizi variați era asociat cu o frecvență mai scăzută a degenerescenței maculare. Carotenoizii reprezintă o grupă de antioxidanți care se găsesc în părțile colorate ale fructelor și legumelor. Alimente ca broccoli, morcovii, spanacul, dovleacul de iarnă și cartofii dulci conțin o proporție mare din acești antioxidanți. Spanacul a conferit cea mai mare protecție împotriva degenerescenței maculare.
 • Oamenii care mănâncă mai puțin de trei porții și jumătate de fructe și legume pe zi sunt de patru ori mai dispuși la cataractă, pe măsură ce înaintează în vârstă. În special, carotenoizii, vitamina C și acidul folic din fructe și legume combat deteriorarea produsă de radicalii liberi, care duce la opacizarea cristalinului, boală cunoscută sub numele de cataractă.
 • Grăsimile animale, zahărul, sarea, băuturile cofeinizate (cafea, coca-cola, etc.), alcoolul, tutunul sunt articole care dăunează aparatului ocular.

Un nivel ridicat de grăsimi în sânge (mai ales fosfolipide) este asociat cu un risc ridicat de formare a cataractei și a altor boli oculare. Grăsimile sunt substanțele care oxidează cel mai ușor și pot antrena degenerări serioase prin acțiunea radicalilor liberi. Folosiți ca surse de grăsime în alimentația dvs. semințe, migdale, nuci, avocado, ulei de măsline și ulei de semințe de in și evitați margarina, grăsimile săturate, dar și uleiurile polinesaturate (porumb, soia, floarea-soarelui etc.) în cantități mari.

 • Galactoza și lactoza ce provine din zahărul din lapte pot conduce la niveluri ridicate de insulină, lucru ce poate determina apariția cataractei cât și a altor boli oculare. Pe deasupra, laptele este și o sursă primară de alergeni, fapt ce poate genera afecțiuni oculare.
 • Nivelurile ridicate de glucoză din sânge produc cataractă. Folosiți o dietă săracă în zahăr și evitați folosirea înlocuitorilor zahărului.
 • Taurina este aminoacidul cel mai concentrat din ochi; o deficiență în taurină alterează structura și funcția retinei. Taurina are o influență benefică asupra evoluției cataractei. Este, de asemenea, o substanță trofică utilă în regenerarea nervului optic. Taurina contribuie la regenerarea nervilor, (v. European Journal of Clinical Nutrition 60:203-6; 1994). Surse bune de taurină sunt mazărea, năutul, lintea, migdalele, nucile, alunele, semințe de susan și floarea-soarelui, pulbere de roșcove, drojdia de bere.

 

 • Foarte multe medicamente pot produce afecțiuni oculare sau complicații ale acestor boli: barbituricele, medicamentele antihipertensive, medicamente antidiabetice orale, inhibitorii monoamino-oxidază, antidepresivii triciclici, fenotiazinele, corticosteroizii, alopurinolul, tetraciclină și alte antibiotice atingând un spectru foarte larg, sulfonamidele, antihistaminele, pilocarpinul, agenții anticolinesterazei, myleranul și alte medicamente radiomimetice, anticoncepționale orale, pontocaina, ergotul, grupul morfinelor, streptozotocina, și multe alte medicamente. (Dr. Agatha Trash. Dr. Calvin Trash, Phylis Austin – Remedii naturale)

 

 

 • New England Journal of Medicine a relatat despre surprinzătoarea corelare dintre consumul mare de aspirină și degenerarea retinei (aspirină pătrunde în vasele de sânge ale retinei și poate duce în final la orbire)

 

 • Anumite substanțe chimice sunt extrem de dăunătoare ochiului. Iată doar câteva: paradiclorobenzolul (folosit în deodoranți, substanțe care îndepărtează moliile și insecticidele), naftalina (pentru molii), fumul de țigară (poate produce cataractă sau degenerescență maculară), vopselele de păr (modificări ale cristalinului), gazele toxice etc.

 

 • Mercurul metalic poate cauza boli oculare (mai ales opacizarea cristalinului) și poate fi ingerat în cantități mari prin consumul de carne de pește, midii și crustacee (homari).

 

 • Diferite surse de radiații cum ar fi razele X, microundele, razele infraroșii, radiații ultraviolete puternice de la soare evitați să priviți direct soarele), surse puternice de căldură pot provoca diverse boli ale ochiului. Purtați ochelari de soare pentru a reduce riscul de cataractă apărută în urma leziunilor cumulative provocate de razele ultraviolete.

 

 • Privitul la televizor, folosirea excesivă a calculatorului, lumina fluorescentă (care pâlpâie) obosește ochii și reduce funcțiile acestora.

 

 • Între starea psihică și aspectul ochilor este o puternică legătură. Pupilele se contractă la tensionarea sistemului nervos parasimpatic și se dilată la tensionarea sistemului nervos simpatic. Stresul provenit din emoțiile negative și oboseală excesivă poate determina îmbolnăvirea ochiului. Spre exemplu, anorexia nervoasă a fost asociată cu formarea cataractei. Stresul poate determina creșterea tensiunii intraoculare, antrenând tulburări ale vaselor capilare ce irigă retina, ducând la alterări ale acesteia și, totodată, la scăderea vederii. Se crede că afecțiuni precum glaucomul, miopia, cataracta, degenerescență maculară și alte afecțiuni oculare pot avea printre cauze și stresul.

 

 • Consumați suficientă apă, pentru că ochiul are nevoie de o hidratare corespunzătoare pentru buna funcționare. Fără apă nu am putea nici măcar să clipim și chiar am orbi.

 

 • Exercițiile de respirație adâncă stimulează circulația. De aceea, unele exerciții moderate după masă vor fi de ajutor în reducerea formării cataractei. S-a arătat că exercițiul fizic întârzie formarea cataractei. Dacă ne întindem la orizontal după ce luăm masa nu facem decât să ajutăm creșterea cantității de grăsimi în sânge, să micșorăm fluxul sanguin din vasele sanguine mici, ducând prin acest obicei la o stare de lucruri care poate crește riscul contractării cataractei. (Dr. Agatha trash, Dr. Calvin Trash, Phylis Austin – Remedii naturale)

 

 

Recomandări de tratament:

 

Hrăniți-vă ochii precum și vasele sanguine și nervii care îi aprovizionează, consumând o dietă bogată în legume și fructe. Fructele și legumele roșii, portocalii și galbene, precum și zarzavaturile cu frunze de un verde închis sunt bogate în nutrienți, precum betacarotenul și vitaminele C și E care combat slăbirea vederii și apariția afecțiunilor ochiului. În cazul unor afecțiuni grave precum degenerescență maculară va fi nevoie de o cură îndelungată de alimentație crudivoră (minim 12 luni) pentru a stopa și combate fenomenele degenerative puternice. Pentru a primi o cantitate mai mare de antioxidanți, cât și pentru a ajuta organismul în procesul de dezintoxicare, iată câteva din cele mai eficiente sucuri pe care le puteți folosi în tratarea afecțiunilor oculare:

 

 • Morcov – 2 pahare/zi. Beta-carotenul protejează ochii de bolile care duc la pierderea vederii cauzate de vârstă. Pigmentul portocaliu sporește funcțiile imunitare. Un morcov de mărime medie conține 6 mg de beta-caroten. Pentru a obține o doză puternică folosiți sucul de morcovi. O ceașcă de suc de morcov conține 24 mg de beta- caroten. Puteți adăuga în sucul de morcovi și puțin suc de sfeclă roșie, articol foarte bogat în pigmenți antioxidanți. Pentru o asimilare mai bună a vitaminei A, se ia după fiecare pahar de suc un sfert de linguriță de ulei de măsline.

 

 • Oricine suferă de ochi încordați, iritați, încețoșați sau obosiți poate beneficia de efectele vindecătoare ale afinelor. Antocianozidele sunt substanțe din afin care conferă acestora proprietățile benefice în afecțiunile oculare. Descoperirile doctorului Ala El din Barradah de la Secția de Oftalmologie a Universității din Cairo comunică faptul că extractul de afină poate opri apariția miopiei și chiar să reducă miopia mai gravă. Conform unui buletin publicat, în doar zece zile antocianozida îmbunătățește acuitatea vizuală și vederea nocturnă slabă la toți pacienții miopi studiați. Extractul de afină îmbunătățește funcționarea retinei și reduce sensibilitatea la lumină. Afinele sunt bogate în provitamina A, vitamina C, vitamina PP și vitamina E – toate îndeplinind roluri importante în bună funcționare a aparatului ocular. Puteți folosi afinele sub formă de suc (obținut la blender, când sunt proaspete), extract sau sirop.

 

 • Cătină – 1 pahar/zi. Cătina este „campioana” vitaminei A, vitamină numită și „retinol”, pentru că are un rol decisiv în procesele de hrănire și de regenerare care se desfășoară la nivelul ochilor. De fapt, cătina conține o întreagă „farmacie” de substanțe vitale: vitaminele liposolubile (A, E, F, D), cât și vitamine hidrosolubile (BrB9, C, K, P). Puteți consuma și fructe crude de cătină, amestecate cu miere, câte 20-30 de grame pe zi. O ultimă variantă, cu o eficiență mai scăzută, este pulberea de fructe de cătină, obținută din fructe uscate.

–        Orz verde – 1-2 pahare/zi. Orzul verde conține cea mai mare cantitate de superoxid-dismutază (SOD), o enzimă antioxidantă puternică, ce contribuie la stoparea degenerării organismului. În plus, conține o bogăție de vitamine și minerale.

 

–        Măceșele conțin o bogăție de vitamine C, A, Bl9 B2, PP, K. Mulți herbaliști consideră că măceșele, cel puțin cele proaspete, în ce privește cantitatea de vitamina C sunt net superioare portocalei (de 8 ori mai mult, după unele surse). 100 grame de măceșe furnizează de 7 ori necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult. Consumați 1 pahar de nectar de Măceșe, preparat după următoarea rețetă: se folosesc măceșe bine coapte, puțin moi, culese toamna foarte târziu, sau chiar după ce dă frigul. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depășească puțin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reținuți perișorii. Se adaugă miere după gust. Băutura se păstrează la rece și întuneric, în sticle astupate ermetic.

 

–        Spanac – 1 pahar/zi (obținut la blender). Componentele antioxidante ale spanacului îl fac folositor în prevenirea cataractei și degenerescenței retiniene. Luteina conținută de spanac este un antioxidant tot atât de puternic ca și beta-carotenul. Oricum, spanacul le conține pe amândouă din belșug. Consumul de cantități însemnate de spanac reduce cu 45% riscul de degenerare a retinei, o potențială cauză de orbire.

 

–        Pătrunjelul (frunze) – 1 pahar/zi (obținut la blender). Este foarte bogat în vitaminele A și C și protejează vasele de sânge ce alimentează ochiul de degenerare.

 

–        Păpădia – 1 pahar/zi (obținut la blender). Conține mai multă provitamina A decât morcovii.

Puteți face suc și din cireșe, coacăze negre sau struguri – toate ajutând organismul să lupte împotriva îmbătrânirii.

 

Alte recomandări dietetice:

Consumați următorul Supliment nutritiv „TONIC ocular”, preparat din următoarele ingrediente:

 • Fructe de afine uscate – 2 linguri pulbere;
 • Măceșe – 2 linguri pulbere ce se prepară prin separarea pulpei uscate de semințe și perișori și măcinarea acesteia;
 • Cătină – 2 linguri pulbere;
 • Coacăze uscate (sau deshidratate) – 2 linguri pulbere;
 • Fructe de șoc – 2 linguri pulbere.

Fructele pot fi transformate în pulbere utilizându-se râșnița de cafea sau mașina manuală pentru zahăr. Este bine ca plantele și fructele uscate să fie transformate în pulbere cu puțin timp înainte de folosire, pentru ca degenerarea oxidativă să fie cât mai mică, fară să facem cantități mari odată. Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se pun într-un borcan și se păstrează la rece și la întuneric. Se consumă 2×2 linguri pe zi pentru adulți și 2×2 lingurițe pe zi pentru copii. Se recomandă să se prepare o cantitate care să fie consumată într-o săptămână.

 • Vitamina E are capacitatea să împiedice și să facă reversibilă dezvoltarea cataractei în cazul animalelor de laborator. Poate fi folositoare și în cazul degenerescenței maculare. Surse bune de vitamina E: fructele oleaginoase (nuci, alune și migdale), avocado, broccoli, cătina, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate și nerafinate, lăptucile, spanacul, orezul brun, semințele încolțite. S Consumați alimente ce conțin beta-caroten (legume cu frunze foarte verzi sau fructe sau legume de culoare portocalie): morcovi, cătină, caise, spanac, andive, napi, dovlecei, avocado, pătrunjel, pepene galben, sfeclă, roșii, ardei, broccoli, etc.

Uleiul de cătină conține o pleiadă de antioxidanți puternici și substanțe imunostimulatorii: tocoferoli, alfa și betacaroten, licopen, zeaxantină, criptoxantină. Uleiul de cătină conține de 10 ori mai mult caroten decât morcovul (C. Pârvu – „Universul plantelor”). Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată.

Afinele, murele, coacăzele negre, fructele de șoc (bobițele negre) – toate aceste fructe conțin antociani, substanțe care protejează ochii de procesele de degenerare, ajută la menținerea elasticității țesuturilor la acest nivel, îmbunătățesc vederea nocturnă. De asemenea, aceste fructe ajută la menținerea glicemiei la valorile normale, prevenind diabetul, o maladie care provoacă probleme oculare majore. S Consumați fulgi nutriționali de drojdie de bere, timp de 15-20 zile în fiecare lună (sau tablete ce conțin drojdie de bere). Drojdia de bere conține o cantitate excepțional de mare a enzimei glutation-peroxidază (GT), un puternic antioxidant care stopează degenerările produse de radicalii liberi. Pe deasupra, drojdia de bere este bogată în

Seleniu, un alt antioxidant puternic care colaborează cu GT. Consumați și grâu încolțit, 2-3 linguri pe zi, din aceleași motive.

 

Polenul de albine conține aminoacizi esențiali, cu un rol extrem de important în procesele trofice care se desfășoară la nivelul ochilor. Se va lua 1 linguriță de polen de două ori pe zi. Se face o cură timp de 30 de zile.

 

Ginkgo biloba este un distrugător puternic de radicali liberi, prevenind astfel lezarea retinei. Extractele de Ginkgo biloba induc o dilatație la nivelul vaselor sanguine cerebrale cu o   creștere corespunzătoare a fluxului sanguin cerebral, inhibând deteriorarea vederii cauzată  de lipsirea retinei de oxigen. Ginkgo stimulează trecerea sângelui chiar și prin cele mai înguste vase. Îl puteți folosi sub formă de pulbere (2-3 lingurițe pe zi) sau capsule.

 • Comprese ale ochiului cu infuzie combinată din Silur (Euphrasia rostkoviana). Silurul sau “Floarea de ochi”, supranumit și „sparge ochelari”, are efecte remarcabile în tratarea bolilor aparatului ocular. Se pun 2 lingurițe de pulbere de plantă uscată la macerat, în jumătate de pahar de apă, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul obținut astfel se pune deoparte, iar planta rămasă se opărește cu o jumătate de pahar de apă clocotită și se lasă să se răcească, după care se strecoară. Finalmente se combină cele două extracte, obținându-se aproximativ un pahar de infuzie combinată, în care se umezește un tifon și se aplică pe pleoape vreme de o oră. Se folosește contra afecțiunilor degenerative ale ochilor. Puteți folosi și intern silurul sub formă de pulbere (obținută din planta uscată dată prin râșnița de cafea), 2 vârfuri de cuțit pe zi.

 

 • Tamponare a pleoapelor (dimineața și seară) cu tinctură de Silur.

 

–  Crăițe (Tageta erecta) – Heleniena (o substanță din această plantă) are acțiune favorabilă în miopie, hemeralopie, în formele neevoluate de rinită pigmentară, ameliorează viteza de adaptare și sensibilitate a ochiului normal. (C. Pârvu – „Universul plantelor”). Infuzie din 1 lingură plantă la o cană apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.

 

 • Cornul (Cornus mas) este un arbust ce face fructe roșii și acrișoare, ce seamănă cu măceșele. Din frunzele acestui arbust se prepară o infuzie combinată din două lingurițe de frunze uscate la un pahar cu apă, infuzie la care se adaugă o linguriță de sare. Se fac spălaturi oculare zilnice cu acest preparat, tratamentul durând minimum două luni. Indicația majoră este tratamentul miopiei, inclusiv al miopiei progresive („Formula AS”).

 

Alte indicații

 

 • Uleiul de cătină conține o pleiadă de antioxidanți puternici: tocoferoli, alfa și beta- caroten, licopen, zeaxantină, criptoxantină. Uleiul de cătină conține de 10 ori mai mult caroten decât morcovul (C. Pârvu – „Universul plantelor”). Datorită extraordinarei sale bogății în provitamina A, uleiul de cătină este un elixir pentru ochi. Mărește acuitatea vizuală, combate oboseala oculară, încetinește evoluția bolilor de ochi. Se administrează câte 20 de picături, de trei ori pe zi, luate pe o bucată de pâine uscată.
 • Extractul din semințele de struguri conține o foarte puternică substanță antioxidantă, un bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decât vitamina E și de 20 de ori mai concentrat decât vitamina C – proantocianidina (PCO). Această substanță este un adevărat „măturător” al radicalilor liberi – substanțe implicate în îmbătrânirea și moartea celulară și în foarte multe boli degenerative, inclusiv cancerul. Extractele bogate în proantocianidine sunt folosite în tratarea dezordinilor retiniene, printre care retinopatia diabetică și degenerarea maculară. Folosiți 4 picături, de 3 ori pe zi.
 • Extract glicerohidroalcoolic din mlădițe de Afin, 1 monodoză de 1,5 ml de 3 ori pe zi, luată cu 15 minute înainte de masă, cură timp de 30 zile. După o pauză de 14 zile se mai poate relua. Preparatul este benefic în tulburări de vedere, diminuarea acuității vizuale, miopie, protector vascular în retinopatia diabetică, retinită pigmentară, dezlipire de retină, uveite.
 • Extract glicerohidroalcoolic din muguri de Coacăz negru. Se utilizează la fel ca preparatul precedent. Preparatul este folosit în retinopatiile diabetice, hemeralopie, leziuni retiniene, diminuarea acuității vizuale, atrofia nervului optic.
 • Colir obținut din sevă de Viță-de-vie (Herba vitis vinifera). Seva (așa numitul „plânsul viței-de-vie) se recoltează primăvara. Se pun câte 3-4 picături în fiecare ochi de 3 ori pe zi (dimineața, la prânz și seară). Trebuie făcute mișcări cu ochiul, pleoapa ridicată, pentru a se putea spăla globul ocular cu acest colir. Sevă de Viță-de-vie are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și o enigmatică acțiune de mărire a rezistenței la infecții, la nivelul ochilor. Curăță foarte bine ochiul și mărește mult acuitatea vizuală. Primăvara, când se taie corzile de viță, din locul tăiat picură sevă (mai ales din cele bătrâne). La fiecare capăt de coardă tăiată puteți lega o sticluță în care se va colecta seva, care se va păstra în recipiente de sticlă închise ermetic, la rece (maxim 7-8 grade C) și la întuneric. Puteți face spălaturi ale ochiului vreme de 1-2 luni.
 • Spirulina contribuie la formarea pigmenților retinieni, mărește acuitatea vizuală, corectează deficiențele de vedere. Se recomandă o cură de 30 de zile, cu 8-10 capsule/zi, luate în două reprize.

 

Alte aplicații

 • Aplicație cu miere de salcâm. Cu mâna bine spălată și uscată, se înmoaie un pic degetul mic în miere și se ung colțurile interne ale ochilor. Ustură tare, dar trece rapid (usturimea nu durează mai mult de un minut). Nu vă ștergeți ochii, ci doar obrajii; ulterior veți simți o ușurare extraordinară, iar ochii se vor limpezi. („Formula AS”).
 • Comprese aplicate pe ochi cu ceai preparat din Fenicul (semințe), morcovi (semințe), Rostopască (frunze), Gălbenele (flori). Semințele se fierb timp de 15 minute, iar restul plantelor se infuzează timp de 10 minute. Cu ceaiul strecurat și răcit se aplicați comprese timp de 30 minute. Rețeta este un adjuvant în combaterea cataractei în fază incipientă. Se pot face și băi de abur oculare cu infuzie în părți egale din Șoc, Valeriană, Gălbenele.
 • În cazul unei disfuncții sau boli renale ce cauzează boli oculare (mai ales glaucom) sunt indicate băile de coada – calului și ceaiuri renale (urzică, mesteacăn, coada-calului).
 • În fiecare dimineață închideți ochii și stropiți-i cu apă călduță de 20 de ori, apoi de 20 de ori cu apă rece. La culcare repetați exercițiul, începând cu apă rece.
 • Masarea în talpa piciorului a următoarelor zone reflexe: uretere – rinichi – suprarenale – vezică urinară – cap – ochi.

Recomandări speciale pentru blefaroconjunctivită:

 • Intern, tinctură de Echinaceea, 1 linguriță de 4 ori pe zi, luată în puțină apă, cură timp de 3 săptămâni. Echinaceea este planta imunității care va stimula rapid sistemul imunitar.
 • îmbăiați ochii cu ceai de Silur. Fierbeți pe foc mic infuzia timp de 10 minute pentru a steriliza lichidul, apoi răciți și strecurați (printr-un tifon curat) într-un păhărel steril. Folosiți infuzie proaspătă pentru fiecare ochi și aruncați infuzia rămasă. Silurul conține – printre altele – aucubină – care are efect antiinflamator.
 • Spălarea ochilor cu o soluție sărată (1 lingură rasă de sare la o jumătate de litru de apă). Sarea distruge agenții patogeni.
 • Combinație în proporții egale de ulei de Cătină și ulei de Ricin, cu care se ung pleoapele și genele de patru ori pe zi. Uleiul de ricin regenerează genele, iar uleiul de Cătină reface troficitatea tegumentelor pleoapelor. Se face cură până la vindecarea completă.

Mai multe plante au efecte bune în terapia blefaroconjunctivitei. Puteți folosi comprese cu infuzie preparată din 1 lingură plantă (sau amestec plante) la o cană de apă clocotită. Iată o listă cu câteva plante: Fenicul (semințe), Mărar (semințe), Pătrunjel (frunze), Coada-șoricelului, Albăstrele, Sulfină, Pătlagină, Nalbă, Sunătoare, Năprasnic.

extras din cartea “Sănătate și vindecare – folosind stilul de viață edenic și remediile naturale” vol.II de Sorin Nicola.

10 comments to Afecțiuni oculare – info + remedii Sorin Nicola

 • andreea

  o persoana apropiata sufera de retinita pigmentara….medici spun k nu se mai poate face nimic in aceasta privinta si ca nu exista tratament….ma puteti ajuta cumva?…as dori sa stiu daca exista vreun tratament sau ceva sa pentru ca ea sa iasa din intuneric si sa vada mai bine…va rog mult de tot

  • Dr.Lucian Marin

   imi pare sincer rau pt cunostinta dvs dar avrm si noi limitele noastre. site=ul este informativ.

   • Ada Carla

    Pentru un copil de 4 ani cu hipermetropie (+7),strabism si astigmatism , ce alimentatie si ce suplimente nutritive ar trebui date? Va multumim.

 • Pandor

  Mierea de salcâm în tulburări oculare constitue un remediu care nu trebui neglijat.Sunt apicultor şi am experimentat acest remediu atunci cînd ochii au fost afectaţi de corpuri străine. Aplicaţii dimineaţa şi seara înainte de culcare conform articolului de mai sus!m

 • Denisa Mami

  din cauza glaucomului la un ochi se poate iesi la pensie pe caz de boala ?

 • Otilia

  Cele mai recente cercetari din SUA asupra retinitiei pigmentare (RP)indica ca exista sperante pentru cei care sufera de aceasta boala. Turmericul, care este un condiment larg folosit in bucataria indiana si chinezeasca, contine curcuminul, un compus care este dovedit in a dezagrega proteinele din retina care in cazul retinitei pigmentare se aglomereaza si deteroreaza celulele fotoreceptoare, bastonasele si conurile. Consumul acestei pudre de culoare intens galben/oranj in cantitati nu mai mari de 1/2 de lingurita pe zi(impartita in 3 doze zilnice) nu numai ca a incetinit degenerescenta retinei dar a si reversat pierderea de bastonase si conuri. In plus exista acupunctura, presopunctura chinezeasca care da rezultate foarte imbucuratoare. NU DISPERATI! EXISTA SPERANTE. Mergeti pe YouTube si cautati canalul Hippokrates (http://www.youtube.com/watch?v=oPunVLJ83fI)unde in curind o sa public un vieo clip despre cure naturale ale retinitei pigmentare care sint dovedite a da rezultate. Eu insami sufar de RP, am 65 de ani si inca vad bine merci. Domnule Doctor Marin exista solutii si speranta pentru Retinita Pigmentara…cautati pe web siteuri din Marea Britanie, Franta si SUA…in plus de peste 30 de ani Spitalul de Ochi din fosta Piata a Cosmonautilor din Bucuresti faceau injectii cu proteine pacientilor cu RP cu mare sucess…incetineau vizibil evolutia bolii. Asta o stiu din proprie experienta. Din nou sfatuiesc pe toti cei care au probleme cu ochii sa viziteze canalul peu de pe YouTube-HIPPOKRATES (http://www.youtube.com/watch?v=oPunVLJ83fI)ca sa vedeti video clipuri cu idei care aplicate in viata zilnica va vor ajuta ENORM in diverse probleme de sanatate. Dumnezeu ne-a creat pe noi si Universul ca un tot. Mama Natura ne de toate medicamentle de care avem nevoie prin bogatia plantelor si a celorlalte alimente…Trebuie umai sa stiti ce anume sa mincati si cit. Stiind ca bolile de ochi in general sint cauzate de functionarea deficitara a rinichilor si ficatului (NU UITATI DE SUPRARENALE!!), vizionati-mi video clipurile si veti gasi raspunsuri la ce anume sa mincati ca sa va “reparati” sanatatea. Cu mult drag si compasiune pentru pacienti si mare respect pentru Dr. Marin inchei aici. Astept emailuri de la voi toti.

 • tudorache dumitru

  va multumescca va ginditi la cei cre sufera de retinita pigmentara,printre acestia sunt si eu,am 45 ani si vad f slab,zaresc lumini si umbre,forme si slab culori f intense,am auzit ca dvs vedeti f bine,va rog sa-mi scrieti ce trebuie sa fac,dieta si tatamentul exact prin care sa obtin o revenire a vederii. si eu cred in puterea de regenerare a corpului si in efectul miraculos al plantelor si legumelor si fructelor in plus am credinta in dumnezeu . va multuesc si astept raspunsul dvs

 • dragu marian

  buna ziua acum 5 ani am avut un acident care a urmat cu o operatie pe craniu si mia afectar vederea am ramas cu un ochi nnu vad deloc si cu celelalt vad doar un sfert doctori miau zis ca am atrofie optica totala la unu si partiala la celalalt.. A r pute fi posibil sami pierd vederea detot si la acel ochi care vad decat un sfert cu el VA MULTUMESC

 • Laminina ofera cele mai multe proteine esentiale si aminoacizi, de care are nevoie corpul nostru, impreuna cu mecanismele de transport corespunzatoare pentru a directiona elementele nutritive, in cazul in care corpul nostru are nevoie.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.