Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Alergiile și intoleranțele alimentare – Sorin Nicola

Alergiile și intoleranțele alimentare – Sorin Nicola

Se consideră că suntem expuși la peste 50.000 de substanțe chimice în fiecare zi, prin alimente și băuturi, produse de îngrijire a corpului, cosmetice sau aer. Contactul cu aceste chimicale, asociat cu alți factori, declanșează la multe persoane reacții alergice.
Alergiile sunt obișnuite în copilărie și alergiile alimentare nu fac excepție. Este dificil a face o estimare sigură a copiilor afectați, datorită faptului că mulți pot avea simptome minore care nu vin în atenția medicală. Oricum, un studiu efectuat în Suedia estimează că mai mult de unul din 70 de minori suferă de alergii alimentare.

 • Alergiile sunt, în primul rând, o disfuncție a sistemului imunitar, care devine hipersensibil la anumite substanțe, unele din ele în mod normal inofensive. Iată mecanismul de producere a unei alergii. Să presupunem că aveți alergie la polenul unei plante. Planta eliberează grăuncioare de polen care plutesc prin aer până sunt inhalate. Polenul se fixează pe membrana mucoasă din interiorul nasului. Organismul dumneavoastră interpretează greșit mesajul chimic codificat în peretele celular al grăuntelui de polen, percepând polenul ca fiind o amenințare pentru el mult mai serioasă decât este în realitate. Aceasta declanșează o reacție în lanț de evenimente biochimice. Organismul hotărăște să combată polenul, împingând sistemul imunitar la acțiune. Acesta începe să creeze anticorpi în sânge, pentru a ataca „antigenul” invadant, ; cauzator al reacției. Acești anticorpi imunoglobuline E sau IgE se atașează de anumite celule speciale din sânge, numite mastocite. Mastocitele eliberează histamina și alte substanțe chimice împotriva antigenului. Aceste substanțe chimice sunt cele care fac să curgă nasul, produc edeme, mâncărimi și alte simptome ale reacției alergice. Totuși, pentru unele persoane, o reacție alergică poate deveni atât de acută, încât să amenințe chiar viața (șocul anafilactic). În cazul în care aveți alergie la polen sau la un alt alergen asemănător studiați capitolul Rinita alergică.

 

 • Reacțiile alergice pot fi provocate de o varietate de substanțe și condiții, printre care: polenul, praful (propriu-zis fecalele unei căpușe microscopice, căpușă ce populează saltele, draperiile, canapelele și alte obiective de acest fel), sporii de mucegai, părul de animale, veninul de animale (albine, viespi, păianjen, șarpe, animale marine), medicamentele și vaccinurile (sunt cele mai des întâlnite și mai periculoase) și multe alimente.

 

Laptele este primul de pe lista potențialilor alergeni din alimentație. Intoleranța la lactoză (incapacitatea de a digera zahărul din laptele de vacă) este provocată de incapacitatea organismului de a produce o enzimă necesară pentru bună digerare a acestei substanțe nutritive. Mai mult de jumătate din populația globului e intolerantă la lactoză. Unele rase tind să piardă enzima lactazei mai de timpuriu în viața lor decât altele.

 

 • Alergiile actuale ale laptelui sau cazeinei (proteină lactată) se pot manifesta în mai multe moduri. Aceste simptome includ ulcerații ale mucoasei bucale, diaree sau constipație, sângerări rectale, vomă, atacuri frecvente de congestie nazală, erupții cutanate și bronșite frecvente. Unul din tratamentele majore pentru alergiile alimentare îl constituie abstinența pentru o perioadă de la laptele de vacă. Dacă alergiile se datorează laptelui de vacă, simptomele acute dispar h mod obișnuit în două zile, în timp ce problemele cronice pot dura o săptămână sau mai mult. (Neil Nedley, M.D. – ProofPositive: How to Realiably Combat Disease and Achive Optimal Health throagh Nutrition and Life Style).
 • Printre declanșatorii de intoleranțe des întâlniți se numără glutamatul monosodic, care poate da senzația de leșin, congestie, dureri de cap și dureri abdominale. Unii coloranți alimentari artificiali, în special portocaliu și galben, pot provoca eczemă sau astm, iar cofeina duce la insomnie și tremurături.

Printre simptomele sensibilității alimentare produse de alergie se numără: urticaria, rinita alergică, astmul, umflarea buzelor, gurii și a mucoaselor căii respiratorii. Alte posibile simptome sunt: congestionarea feței, oboseala, mușchi slăbiți, dureroși și rigizi, eczema, greața și vărsături, diaree, durere abdominală, dureri articulare, palpitații, balonare, fluctuații ale greutății.

 

Laptele, ouăle, peștele, crustaceele, ciocolata, aditivii alimentari, soia, bananele, nucile, alunele, fasolea, citricele, roșiile se numără printre cele mai probabile cauze ale sensibilități alimentare.

 

Încercați să identificați alergenul. De regulă, unul sau două alimente provoacă alergia imediată, dar până la cincisprezece o pot provoca pe cea întârziată. Dacă bănuiți un anumit aliment că vă declanșează reacții alergice, nu îl consumați timp de trei săptămâni, apoi reintroduceți-l, pentru a vedea dacă vă dă vreo reacție. Dacă vă dă, repetați testul de două ori pentru a obține certitudinea. Dacă eliminarea unui singur aliment nu este relevantă, excludeți toți potențialii alergeni timp de trei săptămâni. Testați apoi o cantitate mică din unul dintre aceste alimente o dată la 4 zile pentru a vedea dacă vă provoacă vreo reacție. După ce identificați alimentele alergene, le puteți omite complet din dietă, iar simptomele ar trebui să dispară în 3 până la 6 luni. Sau, dacă nu aveți alergii severe, experimentați dacă nu puteți consuma o cantitate mică o dată la 4 sau mai multe zile fără probleme. S-ar putea să fie nevoie să excludeți complet alimentele alergene timp de 6 luni înainte de a le reduce treptat în acest fel.

 

Pentru a reduce riscul copiilor de a avea mai târziu sensibilități alimentare legate de sistemul imunitar, hrăniți-i la sân cel puțin un an și introduceți-le în dietă alte alimente cât mai târziu posibil.

 

 

 

Recomandări de tratament:

Iată strategia eficientă în tratarea alergiilor: dezintoxicați organismul, evitați principalii alergeni, curățiți intestinele bine și întăriți funcția hepatică. Dezintoxicarea organismului se va face prin consumul de sucuri naturale, clisme și plante medicinale depurative și tonice hepatice. Iată câteva sucuri pe care le puteți consuma în cură de dezintoxicare:

 • Urzică – 2 pahare/zi. Acest suc are o acțiune puternic depurativă, reglează activitatea imunitară și are efect antiinflamator și antialergic.

Orzul verde (se poate folosi și pudra de orz verde) – 2 pahare/zi. Are un efect antiinflamator foarte puternic și curăță organismul de toxine.

Păpădie – 1 pahar/zi. Se poate lua în amestec cu sucul de urzică. Păpădia este foarte bogată în betacaroten și are o acțiune puternic depurativă și diuretică. Stimulează și fortifică, de asemenea, funcțiile hepatice și pancreatice.

 • Fasole verde (cât mai crudă, boabele să nu fie bine formate) -1 pahar/zi. Are o acțiune diuretic depurativă puternică, având efecte remarcabile în tratarea bolilor de piele.
 • Pătrunjel (frunze, rădăcină) -1 pahar pe zi. Este un puternic purificator al sângelui, un excelent diuretic, un bun reglator hormonal.

 

Obs.:

1 pahar = 250 ml

Folosiți sucurile pe care le puteți găsi în sezonul respectiv. Aveți o ofertă variată.

 

 • În fiecare dimineață, timp de 7 zile se face o clismă cu 1,5 litri infuzie călduță de mușețel. Ajută la curățirea colonului și dezintoxicarea generală a organismului.

 

 • Cura cu ulei – O dată pe zi, dimineața, pe stomacul gol, se ia 1 lingură (nu plină) de ulei de floarea-soarelui și se clătește gura timp de 10-l5 minute (în acest timp este indicat să se țină capul în jos pentru prevenirea vomei). După acest timp, el va deveni o emulsie de culoare albă și va fi scuipat la toaletă (și nu în chiuvetă, deoarece este plin de microbi). După expectorare, gura se clătește foarte bine cu apă sărată (mai indicat este să se spele cavitatea cu ceai de coada-șoricelului, gălbenele, salvie, pentru îndepărtarea toxinelor și să se curețe limba cu ajutorul cozii unei linguri de lemn). Dacă vrem că tratamentul să fie mai intens și cu rezultate mai rapide, atunci vom face de trei ori pe zi această procedură, vreme de două săptămâni. Primele rezultate vizibile sunt albirea dinților, reducerea sângerării gingiilor și întărirea lor, împrospătarea respirației. Este posibil ca după primele zile de tratament să se agraveze aparent anumite afecțiuni, cum ar fi cele biliare, digestive ori endocrine, dar acesta este un semn de vindecare și, deci, cura trebuie continuată.

 

 • Cura cu cărbune medicinal. Într-un pahar cu apă se adaugă 1 linguriță cu vârf de pulbere de cărbune vegetal. Se omogenizează bine și se consumă ca atare. În cazul în care nu aveți pulbere de cărbune folosiți tabletele de cărbune medicinal, pe care le puteți procura de la farmacie; luați 2 tablete în fiecare dimineață.

 

Alte recomandări dietetice:

 

 • Consumați struguri roșii sau negrii care conțin o substanță numită quercitină. Aceasta poate menține sub control eliberarea de histamine și alte substanțe care declanșează reacția alergică.
 • Unele studii au arătat că acizii grași omega-3 au efecte benefice în tratarea alergiilor și a bolilor autoimune. Semințele de in sunt foarte bogate în acest tip de grăsimi. Două-trei lingurițe pe zi de ulei de in aduc beneficii deosebite. Uleiul din semințe de in poate fi folosit la prepararea salatelor sau ca supliment, dar își pierde calitățile benefice când este întrebuințat la gătit (la temperaturi înalte).

 

Fitoterapie

 

Pulbere de plante depurative: Brusture, Trei-frați-pătați și Salvie. Acest amestec se face în părți egale, se râșnește prin mașina de cafea până se face o pulbere fină, se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Se țin plantele sub limbă 10 minute, apoi se înghit cu puțină apă de izvor (plată). Toate plantele recomandate ajută organismul să se dezintoxice și întăresc funcția hepatică.

 

Se amestecă, în proporții egale, tinctură de semințe de Armurariu, cu tinctură de fructe de soc și tinctură de Trei-frați-pătați. Este o combinație cu efecte excepționale în cură de dezintoxicare. Se administrează 1 linguriță de tinctură (combinată), de 3 ori pe zi, pe o perioadă de minim 4 săptămâni. Se face o pauză de 2-3 săptămâni, apoi se mai poate face o cură. Armurariu este cel mai bun hepatoprotector, fructele de soc au efect depurativ și antialergic, planta Trei-frați-pătați are efect antialergic și antipruriginos (combate mâncărimea).

 

Coada-șoricelului și Mușețelul conțin antihistaminice naturale și astfel contribuie la combaterea alergiilor alimentare. Le puteți folosi sub formă de ceai sau pulbere.

 

Tinctură de Lemn-dulce are efect antiinflamator, fiind un fel de „cortizon natural” (dar fară efectele secundare ale medicamentului de sinteză). Se va administra 1 linguriță de tinctură, de 3 ori pe zi, în cură de 3 săptămâni, apoi pauză 14 zile, după care se poate relua. Lemnul dulce este contraindicat în hipertensiune arterială, sarcină și tratamente în care este folosită digoxina.

 

extras din cartea “Sănătate și vindecare – folosind stilul de viață edenic și remediile naturale” vol.II de Sorin Nicola.

4 comments to Alergiile și intoleranțele alimentare – Sorin Nicola

 • MrSomnambulul

  puteti sa imi spuneti cum se prepara sucul de urzica/orz ? cu ajutorul unui storcator…sau exista si alta alternativa?

  • Dr.Lucian Marin

   daca nu va puteti permite sa cumparati varianta de de orz verde pulbere de la plafar si doriti sa il faceti personal, se pun in pamant la germinat seminte de orz, se udam iar cand ajung la inaltimea de 15-20 cm se taie o cantitate cat pentru un suc – nu mai mult odata ca se strica, se da prin masina de tocat acele tulpini taiate, iar compozitia se da prin storcatorul de fructe,

   Mai exista si varianta achizitionarii unui storcator special – cam 200 lei costa . Eu mi-am cumparat si il folosesc pt suc de grau.
   http://www.paradisulverde.com/Magazin-On-line/Altele/Aparatura/STORCATOR-MANUAL-LEXEN-Healthyjuicer.html

   Mult succes si sanatate !

 • Ms.Zita

  Multumesc pentru acest articol. Am facut acest test de intoleranta alimentara, Food-Detective, http://www.food-detective.ro, si mi-a iesit intoleranta la oua. Interesant nu mi-a placut niciodata, dar nu am stiut cum se explica acest lucru. Va multumesc din nou pentru acest articol.

 • Maria

  Plantele recomandate pentru detoxifiere sunt intr-adevar eficiente.Am avut un caz in familie cu o alergie de 4 luni, la care medicii au dat din umeri, dupa ce incercasera mai multe tipuri de tratamen.In momentul in care au adus in discutie existenta suspiciunii unei boli maligne, am renuntat la retetele lor si am trecut pe ceaiuri din urzica, papadie, trei frati patati, coada soricelului, musetel, roinita, tei…Am scos din alimentatie ciocolata, cola, sucurile de orice fel, inghetata, ouale si carnea si am alimentat persoana numai cu cereale(amestec facut in casa cu tot felul d eseminte, fructe uscate, nuci etc., indulcite putin cu miere) si consumate cu iaurt.In maximum 10 zile au disparut urmele bolii care ne-a bagat in sperieti, iar medicul ne-a intrebat ce am facut. Am dat vitamine ACE si am spalat corpul cu tarate oparite.Incercati si veti vedea!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.