Dr.Paul Costache (Audio)

Here is the Music Player. You need to installl flash player to show this cool thing!

Arsuri – Sorin Nicola

Arsuri – Sorin Nicola

 

arsuraArsurile sunt leziuni ale ţesuturilor produse de contactul cu surse de căldură lichide fierbinți, raze solare, substanţe chimice (intern sau extern), curentul electric,  razele Rontgen. Arsurile se numără printre urgenţele cel mai frecvent întâlnite. Ar145_curs1_13surile sunt clasificate în arsuri de gradul 1 (pielea este roşie şi dureroasă),

 

 

 

 

3.-Arsuri-pacient-2-R.A.-DUPA-2-ZILE-DE-TRATAMENT de gradul al doilea (pielea este roşie şi cu băşici)

 

 

 

 

 

şi de gradul al treilea (sunt lezate toate straturile pielii, inclusiv ţesutul subcutanat, de obicei cu leziuni extinse şi la mușchi și la alte ţesuturi). Arsurile de gradul patru înseamnă carbonizarea ţesuturilor.

Obs.: Pentru arsurile foarte grave sau care au lezat o suprafaţă mare a corpului este recomandat să ajutaţi victima să fie transportată cât mai repede la spital, la o cameră de urgenţă. Arsurile mari pot antrena complicaţii şi pot ameninţa viaţa victimei.

 

Recomandări de tratament:

 

– O dietă bazată preponderent pe fructe şi legume crude, seminţe, germeni şi cereale integrale reprezintă un regim dietetic cu o capacitate regenerativă uimitoare. Iată câteva recomandări ce voi ajuta la refacerea rapidă a organismului:

– Produsele bogate în clorofilă ajută la accelerarea vindecării. Veţi putea folosi suc de urzică, lucernă, orz verde, pătrunjel.

vitamina_A-Folosiţi alimente bogate în vitamina A (sub formă de betacaroten). Această vitamină are un important rol în formarea şi menţinerea celulelor care acoperă pielea. De asemenea, este un factor de protecţie al organismului împotriva infecţiilor, crescând imunitatea. Cele mai bune surse alimentare de betacaroten sunt: morcovii, cătina (şi mai ales uleiul de cătină), spanacul, andivele, avocado, pătrunjelul, pepenele galben, sfecla, roşiile, ardeiul roşu, broccoli, caisele.

Vitamina E este un bun regenerator dermic. Alimente bogate în vitamina E sunt: avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune), lăptuci, spanac, orez brun, seminţe încolţite.

-Consumaţi seminţe de in (2-3 linguri pe zi) sau ulei din seminţe de in (1-2 linguri pe zi). Seminţele de in sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3, cu rol antiinflamator.

Cura cu grâu încolţit accelerează procesele de refacere a pielii după tăieturi sau arsuri, favorizează consolidarea oaselor, ajută la redobândirea rapidă a tonusului fizic şi psihic. Veţi putea consuma 3-4 linguri de grâu germinat pe zi. 0 cură poate dura 1 lună, iar după o pauză se poate relua.

Cura cu spirulină – se administrează câte 5 capsule sau comprimate de 500 mg, de 2 ori pe zi, în cură 21 de zile. După o pauză se poate relua. Spirulină este foarte bogată în clorofilă şi în alte elemente reconstiuitive pentru corpul uman.

UleiuI de cătină este un produs extrem de bogat în betacaroten, vitamina E şi alte substanţe implicate în refacerea tegumentului şi mucoaselor. Intern, veţi putea administra câte 50 de picături de 2 ori pe zi, luate pe o bucăţică de pâine Practic, uleiul de cătină consumat intern dublează viteza de vindecare a arsurii sau plăgii.

 

Recomandări generale pentru faza primară

Răcirea unei arsuri cu apă este una dintre cele mai importante măsuri de tratare a marii majorităţi a arsurilor. Puneți apă rece pentru a face ca durerea să cedeze sau până când zona nu se mai simte fierbinte.

În cazul arsurilor grave, adânci sau extinse, nu se va tratamentul cu apă rece, datorită pericolului de a provoca șoc sau hipotermie.

womandrinkingwaterDați victimei să bea multe lichide (mai ales în cazul arsurilor grave) pentru a preveni deshidratarea.

În general , arsurile de gradul întâi se vindecă cel mai bine când sunt lăsate neacoperite de nici un fel de pansament sau bandaj – dar păstrate curate. Alte arsuri mai profunde au nevoie să fie bandajate, dar au nevoie şi de perioade în care regiuneaa afectată să fie expusă la aer. Oricum, nu este bine ca arsura să fie ţinută continuu în mediu umed.

Pentru început, regiunea afectată trebuie dezinfectată. Acest lucru poate fi făcut folosind tinctură de Echinacea – se diluează cu apă in proporţie de 1:1 şi apoi se spală rana. Va ustura puţin, dar după aceea va fi bine. Echinacea are proprietăţi bactericide şi va preveni infectarea zonei. Poate fi folosită şi tinctură de muguri de Plop sau tinctură de Propolis, ce au efecte antimflamatoare, bactericide, antiiflamatoare şi regeneratoare.

100mlcatinauleiuIn administraţia externă, uleiul de Cătină este un bun cicatrizant, având un remarcabil efect dermoregenerator, antiinflamator, uşor bactericid, nutritiv. Se aplică direct pe arsură, de două ori pe zi. în 1985 a avut loc un accident de muncă groaznic la combinatul chimic Giurgiu. Accidentul a avut ca rezultat şase persoane cu arsuri de gradul 3 şi 4 pe suprafeţe de peste 50%. Spitalul de urgenţe din Bucureşti a reuşit să ajute trei dintre răniţi, dar a restituit spitalului din Giurgiu pe ceilalţi trei fără şanse de supravieţuire. S-a apelat rapid la profesorul Universitar I. Brad de la Târgu Mureş, cercetător al Cătinei, fiind transportat de urgenţă cu ajutorul unui elicopter. Profesorul a adus ulei de Cătină pe care l-a folosit în pansarea rănilor. Rezultatul: Cei trei ingineri nu au mai intrat în blocaj renal în faza următoare şi nu au apărut germenii patogeni ai pielii. Cei trei trăiesc şi astăzi şi au munci de răspundere. (Ing. Ştefan Manea – Cătina şi uleiul de Cătină).

-Spray cu propolis – se pulverizează imediat după arsură. Aplicarea se repetă la interval de 10-15 minute.

-Aplicaţii externe cu gel de Aloe (este una din cele mai eficiente plante). Curăţaţi şi răcoriţi mai întâi arsura cu apă. Rupeţi câţiva centimetri dintr-o frunză mai bătrână, mai de lângă rădăcină, tăiaţi-o pe lung, stoarceţi-i gelul pe arsură şi lăsaţi-1 să se usuce. Este cu atât mai eficient cu cât îl folosiţi mai repede în arsurile de gradul întâi sau doi. Reaplicaţi-1 de patru până la şase ori.

-Uleiul de Sunătoare are proprietăţi uimitoare în tratarea arsurilor. De asemenea uleiul de Muşeţel sau Gălbenele. Aplicaţi direct pe rană un pansament steril îmbibat în uleiul de plante şi păstraţi-1 1-2 ore.

cataplasmă cu Pătlagină sau Tătăneasă stimulează restabilirea şi regenerarea ţesuturilor. Pătlagina, ca şi Tătăneasa conţine alantoină – o substanţă cu efect puternic cicatrizant. Foarte eficientă este rădăcina proaspătă de Tătăneasă care se rade fin şi se pune pe un pansament de tifon într-un strat de 1 cm, apoi se aplică direct pe arsură. Se fixează cu o faţă de tifon şi este menţinut cel puţin 2 ore. După aplicaţie plaga are nevoie să mai „respire”.

Iată un alt remediu care a fost deseori folosit cu succes: se bate foarte bine un albuş de ou cu 1 lingură de ulei de măsline şi se aplică pe arsură, unde se ţine vreme de minimum o oră. Este un remediu foarte bun, la puţin timp după producerea arsurii. Pentru vindecarea rapidă a arsurilor, se consumă şi intern ulei de măsline, care este foarte bogat în vitamina E (ajută la regenerarea tegumentelor).

-Aplicaţii locale cu oţet de mere şi miere de albine.

-1 linguriţă de miere polifloră se combină cu un cartof crud ras foarte fin. Se omogenizează şi amestecul obţinut se aplică pe un pansament de tifon şi se aplică direct pe arsură. Se fixează cu o faşă de tifon şi se păstrează 2-3 ore. Peste noapte se poate aplica unguent de propolis.

Sunburnîn cazul arsurilor provocate de soare, pe lângă celelalte remedii generale oferite în acest capitol veţi putea aplica unguent de Muşeţel care a fost amestecată cu 5-6 picături de ulei volatil de Mentă. Aplicaţia are un efect răcoritor şi antiinflamator rapid. Poate fi folosit şi Uleiul de sunătoare.

extras din cartea “Sănătate și vindecare – folosind stilul de viață edenic și remediile naturale” vol.II de Sorin Nicola.

2 comments to Arsuri – Sorin Nicola

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.